Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jakie są objawy niewymienianych długo świec w silniku benzynowym?Co jaki dystans się je wymienia i czy kable też przy okazji?
Opublikowano

Jak swieczki sa zuzyte to na zimno, szegolnie przy cholodzie lub deszczowej pogodzeie moze nierowno pracowac. Nadmiernie zuzywaje sie cewki a nawet elektroda moze sie ukruszyc i konkretnych uszkodzen w cylindrze porobic. U Ciebie nie ma kabli WN, sa tylko cewki. Sa dosyc drogie wiec raczej nie wymienia sie bez powodu. Swieczki zaleca sie wymieniac co 40-60 tys (nie pamietam dokladnie) ewentualnie jesli zamontujesz 4 elektrodowe platynowe, to nawet co 120. Tak przynjamniej zalecalo BMW. Osobiscie kupuje te tansze i wymieniam co roku na jesieni. Na gazie powinno sie wymieniac czesciej, ale znam przypadki ze nawet przy nalocie 70 tys nie bylo problemow :shock:

Z marek to warto brac NGK made in japan, ja mam Denso i sa bardzo ok. Na sporcie ktos bardzo chwalil boscha. Do gazu montujesz 2 elektrodowe, jak chcesz wiecej wydac, to 4 elektrodowe zalecane do m52tu (tak zalecalo BMW w jakim oswiadczeniu).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ngk mam na gazie od 80 000 i jest Ok :cool2:
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
U Ciebie nie ma kabli WN

Otóż owe kable są;) Między cewką a świecą, co prawda są krótkie ale są. Sam nie dawno je wymieniałem bo mi auto przerywało. Co do świec to zgadzam się z tym co kolega theded napisał:)

Opublikowano

Podaj jakis symbol tych kabli, tak zeby je kupic np w IC. Jak wyciagalem swoje cewki to nie widzialem tam kabli, ktore moznaby bylo wymienic.

ngk mam na gazie od 80 000 i jest Ok

U mnie interwal wymiany to bedzie 30-40 tys a niektorzy twierdza ze przy gazie to by nalezalo z kazda wymiana oleju. Nie odwazylbym sie tyle przejechac na jednych swiecach. Pamietaj ze zuzyte swiece nizsza cewki, nie dzieje sie to od razu ale stopniowo. A nawet jedna sztuka kosztuje sporo...