Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Założyłem do beemki alusy, które miałem z drugiej takiej bmw, którą miałem na części 16 cali z oponami 225/50 pierwszy wyjazd z wulkanizacji a tu mi obciera jak ruszam :/

ale odrazu się wziąłem za to (moje sprężyny były już niedobre bo siedziała strasznie nisko z tyłu) wsadziłem inne od tej drugiej co miałem na części używki ale wyglądały na dość świeże.

Jadę we 2 jest okej nic nie przyciera niestety w 4 już przyciera na dziurach, wybojach itd . :evil:

Muszę się poradzić co wykombinować, może nowe sprężyny by coś pomogły chociaż na tych stoi dosyć dobrze, wygląda też OK .

Opublikowano

i wtedy co tył pójdzie w górę i nie będzie przycierać?

to po prostu więcej po podkładać czy kupić te podwyższające? :twisted:

np. tutaj znalazłem takie w miarę :

http://allegro.pl/gumy-podwyzszajace-pod-sprezyny-jakosc-gwarancja-i2170805331.html

takie bedą pasować w ogóle? : >

a sory bo ja patrzę na podwyższające a nie te gumy w sprężyny a słyszałem, że sprężyny pękają od tego i to lipa jest <?>

Opublikowano
Jak duzo nie zahacza o nadkole to mozesz pokombinowac tak jak kolega, że z tyłu negatyw lekki ustawił i mu nie obciera, ale to juz kwestia gustu :)
Opublikowano

Możesz podnieść (gumy z linku) - nie będzie wtedy obcierać (30zł,-) lub usztywnić sprężyny wsadzając między zwoje gumy.

Najlepszy sposób to wymiana sprężyn na takie o większej twardości.

Możesz też dać do utwardzenia koszt ok 100zł,-

tel. 514.99.46.99
Opublikowano

według mnie lepsza jest guma którą się wkręca w sprężynę :) auto jakoś za specjalnie się nie podnosi (1-2cm) ale za to nie siada tak nisko pod obciążeniem :D ale to już jest twój wybór :)

pozdrawiam!

Opublikowano

ja wiem no może i tak ET mogłoby być mniejsze ale one normalnie nie przycierają tylko jak się załaduje w paru to wtedy .

a jakieś linki możecie podać do takich dobrych usztywniajacych gum do sprężyn?

pzdr

Opublikowano
Miałem raz okazje (nie nazwe tego przyjemnoscią bo silnik był 1.8 a chodził jak 1.6 albo gorzej) miał właśnie felgi z za małym et 32 i obcierały z 2 osobami z tyłu. A z tego co sie orjentuje to et do e36 powinno być minimum 35. A gumy można kupić w wiekszości sklepów z cześciami, dobra sprawa jeśli sie bardzo obciaża samochód :D
Opublikowano
Ja zakładałem po 2 na sprężyne i tak doładowałem samochód że progami chaczyłem o kilka śpiących policjantów i nic mi nie pekło a przejechałem tak 2 razy po 1300 km (do Norwegii), tylko te gumy sie wybiły. A vw ventem tak zrobiłem 7 razy po 1300 km i nie miałem żadnych problemów a wkładałem po 3 gumy na sprężyne.
Opublikowano
Te gumy są uniwersalne, ale występują różne grubości. Ja miałem 40mm i ciężko wchodziły, a są też grubsze. Zobacz na allegro:moto.allegro.pl/gumy-usztywniajace-zawieszenie-wysoka-6cm-i-gat-i2173047759.html
Opublikowano
efekt byłby na pewno zadowalający ale będziesz miał problem z włożeniem tej gumy. Musiałbyś rozciągnąć zwoje pomiędzy które chciałbyś włożyć ta gumę. Po prostu trochę więcej pracy...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dołącze sie do tematu:

ja mam 205/55/16 felga 7' szeroka ET 20 przód perfekcyjnie nic nieociera.

gorzej z tyłem.. wezme 3 osoby i ociera.

zapodałęm gumy na sprezyny troszke sie tył auta podniosł ale dalej ociera.

myslałem tez nad wycięciem krawędzi przy nadkolu lub ustawic delikatnie na negatyw ewentualnie zamiana felg..

Opublikowano
dołącze sie do tematu:

ja mam 205/55/16 felga 7' szeroka ET 20 przód perfekcyjnie nic nieociera.

gorzej z tyłem.. wezme 3 osoby i ociera.

zapodałęm gumy na sprezyny troszke sie tył auta podniosł ale dalej ociera.

myslałem tez nad wycięciem krawędzi przy nadkolu lub ustawic delikatnie na negatyw ewentualnie zamiana felg..

Na pewno fajnie wygląda na tych felgach i możesz się bawić w wycinanie (słyszałem też że niektórzy zaginają tą krawędż :duh:) Zmiana negatywu = nierówno zużyte opony. najlepiej to wymień felgi na takie które będą pasowały bez przeróbek czyli minimum et 35