Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe jak ASO z Bielsku wymieni bracholowi w X5 szybę. Wycenę zrobili na ~4.5kzł, co ciekawe to zawarli w kosztorysie czujnik deszczu/zmierzchu, on jest jednorazowy?
Opublikowano

Jednorazowe jest chyba tylko to co jest przyklejone do szyby, ale to stanowi komplet wraz z szybą.

Sam czujnik jest wymienny, bo co w przypadku usterki wymieniają całą szybę?. :)

Opublikowano
Jak widziałem, to szyba po wklejeniu jest klinowana do związania kleju, także po jakiejś godzinie nie powinna się już ruszyć.

Więc wyglada, że krzywo-nierówno wstawili.

A są jakieś normy, tolerancje błędu w pasowaniu? Pytam, żeby nie być zaskoczonym, jak zaczną się mądrzyć. Między prawym a lewym słupkiem, to szpara różni się o jakieś 2-2,5 mm plus gratis przekrzywienie szyby.

Opublikowano

Jestem po rozmowie tel. i w przyszłym tygodniu jak obejrzą dokładnie i zdiagnozują, to przekleją szybę jeszcze raz. Rzekomo wcześniej szybę miałem wyżej wklejoną i dlatego teraz widać ślad po starej uszczelce. :roll: Coś czuję że w przyszłym miesiącu sprzedam samochód, bo w tym kraju nic nie można zgodnie ze sztuką naprawić. Pisany jest mi brak samochodu lub całkowicie nowy z salonu, niestety.

Acha, jeszcze jedna usterka natury kosmetycznej we wnętrzu. Prawy słupek materiałowy w dolnej części wyskakuje z zatrzasku. Próbowali wczoraj to poprawiać, ale coś tam jest już wyrobione i żeby zagrało musiałbym kupić nowy (217zł) plus koszt wymiany. Czy da się to chałupniczo poprawić?

Opublikowano

Dobrze, że masz Mpakiet to możesz wkręcić czarny blachowkręt....

Zarcik oczywiście :) Wszystko da się chałupniczo naprawić, trzeba tylko obejrzeć i coś poprawić. Pamiętać jednako należy slowa z Księgi Przysłow Polskich, że "łatwiej kijek pocieniować niż go potem pogrubasić"

Ciekaw jestem co mogło się "wyrobić' skoro to było raz używane. Na pewno im coś pękło przy demontażu.

Opublikowano
Helmut wymieniał kiedyś szybę w ASO, nie zgarnęli nadmiaru kleju w porę i wsadzili na to listwę. A tu w naszym ASO nie wiedzieli o co chodzi i podcinali, więc się zdeformowało i klops. Oczywiście po za tematem uszczelki, nie obeszło się bez uszkodzenia narożnika maski, mimo że uczulałem przed robotą :mad2: Trzeba będzie robić zaprawkę. Mam tego dosyć i mpasztet pójdzie na sprzedaż, bo nie mam nerwów. Posiadanie zadbanego starego samochodu nie ma sensu, bo nikt się nie przejmuje w warsztatach, gdyż wartość rynkowa jest znikoma. Tylko nowe ma sens.
Opublikowano
Posiadanie zadbanego starego samochodu nie ma sensu, bo nikt się nie przejmuje w warsztatach, gdyż wartość rynkowa jest znikoma.

Dlatego wszystko staram się robić sam przy samochodzie.

Opublikowano

A ja zamiast wydawać kasę na mechaników kupuję za to narzędzia. Mam już spawarkę, sprężarkę, zestawy profesjonalnych kluczy, myjkę ciśnieniową i polerkę.

Zlecałem wymianę szyb 3 razy w zyciu z firmie Jaan i zawsze było to perfekcyjnie wykonane. Nie bardzo wiem jak można założyć źle szybę do prostego nadwozia. Wycina się starą oczyszcza z kleju nadwozie...i na tym kończy się wspomnienie starej szyby. Co z tego że stara była źle założona?