Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie nagłego sygnału dzwiękowego w kabinie auta. W razie potrzeby podaje 7 cyfr nr VIN samochodu - JA30007.

Jeżdżę swoim autem już prawie dwa lata i wcześniej tego NIGDY nie było, dlatego piszę gdyż nie mogę nigdzie uzyskać informacji co to takiego jest. Jak zawsze po pracy zajechałem po dom, gaszę auto i w tym samym momencie w kabinie z okolic tunelu środkowego słyszę 3krotny sygnał dzwiękowy ( podobny przerwami do sygnału przypominającego o zgaszeniu świateł, tylko barwa dzwięku bardziej piszcząca ). Ten sam, identyczny dzwięk wydawany jest gdy odpalam auto, i tak w kółko, przy każdym zgaszeniu i odpaleniu. Na komputerze żadnych błędów nie mam, Check Control OK, więc czy ktoś by mógł mi podpowiedzieć co ten sygnał może oznaczać i za co jest odpowiedzialny lub co jest jego powodem? Nigdy tego i podobnego dzwięku nie było słychać. Bardzo proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
pewnie gong się odzywa może masz ustawiony gong aby co parę minut wydawał dźwięk można tak ustawić jak wciśniesz przycisk memo ale nie słyszałem aby wydawał dźwięk jak gasisz auto jak odpalasz a temp spada poniżej 3st to gong się odzywa wtedy

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Komputer w aucie nie jest mocno rozbudowany, pokazuje datę, godzinę i błędy jeżeli takowe się pojawią, nie pokazuje natomiast temperatury, spalania etc. Nigdy wcześniej nie był wydawany żaden dzwięk z komputera, nawet jak wystepowały błędy. Wiem że istnieje gong który odzywa się poniżej 3 stopni, ale u mnie w aucie nie powinno tego być bo jak pisałem - nie mam rozbudowanego komputera. W aucie wszystkie płyny są uzupełnione, żarówki sprawne.. komp nie ma powodu do wariowania gdyż wszystko jest lux. Właśnie jestem w szoku i po prostu nie daruje sobie jak nie dowiem się o co chodzi :( Najdziwniejsze jest to że przez cały okres użytkowania komputer NIGDY nie wydawał żądnych dzwięków ostrzegawczych i tego typu rzeczy, wczoraj po raz pierwszy się to stało dlatego jestem cholernie zaskoczony o co w ogóle chodzi. Wczoraj odpaliłem auto jak zawsze, cisza w środku. Jak gasiłem już był dzwięk, i teraz jest po prostu zawsze jak się odpala i gasi, tylko w tym momencie, podczas jazdy nigdy. Poradźcie mi co to może być, nie wierzę że nikt się z tym nie spotkał :(
Opublikowano

Ja mam tak samo.

Nie wiem, czy to dotyczy również twojego auta?

U mnie sygnalizuje instalacja gazowa, że czas na jej przegląd. Mam instalację STAG.

Ten typ tak ma, jak to opisałeś. Piszczy zaraz po przekręceniu kluczyka, żeby odpalić i piszczy przy gaszeniu.

Gazownik przy wymianie filterków zresetuje to na kolejne parę tysięcy kilometrów.

Zdaje się, że może przestawiać dowolnie przebieg do następnej wizyty.

Jeżeli masz instalację gazową, to najpewniej ona cię nęka.

Wystarczy wizyta u gazownika i będziesz miał ciszę.

Opublikowano

Hehe, postawiłbym Ci flaszkę kolego gdybym mógł :D Wielkie dzięki za pomoc, jest dokłądnie jak piszesz - mam instalację STAG 300+, lecz nie miałem bladego pojęcia że jest ona wyposażona w tego typu informację dzwiękową :duh: Bardziej wiązałem to właśnie z jakimś gongiem komputera. Wizyta u gazownika już umówiona więc sprawa jest rozwiązana :p

Pozdrawiam!

Opublikowano

Wszystkie "inspekcje" po to są, żeby dbać o regularne dochody servisów :twisted:

Nie wiem, kiedy zakładałeś tę instalację? Jeżeli, jak pisałeś wyżej od dwóch lat masz to autko i ten sam soft, to przy okazji wizyty u gazownika wgraj najnowszy do tej instalacji. Skubana podobno w czasie jazdy sama sobie koryguje mapę benzynową. Niech ci gazownik powie jaką masz wersję i czym się różnią.

Nie mam pojęcia ile kosztuje taka operacja. Ja miałem wgrany przy montażu jakiś rok temu. Śmiga bez problemowo. Przy wymianie filtrów nawet nie była potrzebna żadna korekta.

Pozdrawiam!