Skocz do zawartości

Zablokowało jedno koło.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam.

Rano jak zwykle odpaliłem auto i pojchałem do pracy. Po ok. 10km okazało się że coś mi auto zaczęło mulić, tak że był problem z ruszeniem na śniegu. Okazało się że złapało przednie prawe koło na tyle że nie da się podjechać pod górke. Poczekałem na poboczu z 10 min, chyba ostygło na tyle, że puściło bo dojechałem na warsztat do znajomego który stwierdził, że to mogła być wina mrozu bo w nocy było ze 20 stopni i mogła woda złapać.

Pytanie, czy warto zrzucać zacisk i zobaczyć klocek i cylinderek czy jak przestało się grzać to nie warto?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nie wydaje mi sie żeby przyczyną była woda.Najprawdopodobniej zaczyna sie zapiekać tłoczek w zacisku z powodu uszkodzonej gumowej osłony.Ja bym zrzucił koło i obejrzał,bo im później tym bardziej może sie zapiekać.Jeżeli tłoczek nie ma wżerów to zmieniasz tylko osłone i po sprawie.Komplet naprawczy do zacisku to ok 25 zł.
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Hmm, no właśnie przypominam sobie, że przy wymianie klocków z jednej strony ta guma wokół tłoczka miała przetarcie.

Czy wymiana samej gumy wiąże się z rozbieraniem zacisku i spuszczaniem płynu czy da się bez tego?

Opublikowano
Wydaje mi sie ze jak by to byla wina wody to na samym poczatku jazdy bys nie mogl ruszyc a pozniej im dluzej bys jechal to by odpuszcalo!! wiec wydaje mi sie ze to jednak chodzi o tloczki albo prowadnice zacisku!!!
BMW a to dobre jest!!!!!
Opublikowano
Hmm, no właśnie przypominam sobie, że przy wymianie klocków z jednej strony ta guma wokół tłoczka miała przetarcie.

Czy wymiana samej gumy wiąże się z rozbieraniem zacisku i spuszczaniem płynu czy da się bez tego?

Niestety trzeba go rozebrać,ale wprawnemu mechanikowi nie zajmie to wiecej jak pół godziny.Płynu nie trzeba spuszczać,wyleci tylko to co jest w zacisku.Przewodu hamulcowego nawet nie trzeba odkręcać,jedynie można go zacisnąć żeby płyn nie schodził z układu.Oczywiście trzeba bedzie odpowietrzyć tą strone,ale to przeciez nie problem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niestety trzeba go rozebrać,ale wprawnemu mechanikowi nie zajmie to wiecej jak pół godziny.Płynu nie trzeba spuszczać,wyleci tylko to co jest w zacisku.Przewodu hamulcowego nawet nie trzeba odkręcać,jedynie można go zacisnąć żeby płyn nie schodził z układu.Oczywiście trzeba bedzie odpowietrzyć tą strone,ale to przeciez nie problem.

Można go też wysunąć prawie do końca, tak, żeby nie wyleciał. Większość zabrudzeń i tak jest z przodu tłoczka (od strony zewnętrznej).

Kai
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Zdjąłem zacisk wczoraj, wyczyściłem prowadnice klocków, nasmarowałem, tłoczek wypchnąłem bardziej niż zwykle wychodzi i wyczyściłem i teraz działa. Na wiosne musze wymienić uszczelki bo wczoraj tak mi palce zmarzły że myslałem że odpadną.