Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Przed zimą wymieniłem stary termostat(zaciął się w jednej pozycji i nie chciał wrócić do pierwotnej)na nowy.Oczywiście układ został odpowietrzony został wlany nowy płyn.Temperatura jaka jest wskazywana w konsoli koło licznika stoi w pionie i ani drgnie.Pytanie dotyczy dolnego rury prowadzącej do chłodnicy.Jest nona cały czas zimna,natomiast górna rura jest ciepła ale nie gorąca(myślę,że tak jak normalnie).Pojezdziłem trochę ok.200km bo dawno nie wybierałem się w długą trasę ,ogrzewanie było włączone ale nie na maksa,temperatura cały czas w normie(wskazówka nawet nie drgnęła)Pytanie jest odnośnie tego dolnego węża.Czy on taki może być.Silnik działa poprawnie,występują wahania w obrotach ale delikatne(zapewne to sonda lamba bo ma już kupę lat) . Dodam, że w lato a nawet późną jesienią wszystko było ok. wąż dolny był ciepły tak jak i górny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wąż dolny ma być ciepły ,gdy otworzy się termostat całkowicie.Wtedy i cała chłodnica i wąż ma być ciepły.

Pamiętaj ,że termostat w czasie jazdy też pracuje,inaczej w mieście inaczej w trasie.

Opublikowano
Mam to samo wymienilem termostat i dolny waz zimny odpowietrzalem juz 3 raz i dalej nic a jak dluzej pojezdze to weze puchna
Opublikowano
Mam to samo wymienilem termostat i dolny waz zimny odpowietrzalem juz 3 raz i dalej nic a jak dluzej pojezdze to weze puchna

Węże puchną (tzn. układ ma ciśnienie, to dobrze, bo układ jest ciśnieniowy - korek ma zaworek, który jest blokowany przez ciśnienie, aby nie wypuszczać płynu, gdy jest gorący, i dopuszczać powietrze, gdy płyn jest zimny (podciśnienie)).

Teraz jest zimno, więc chłodnica swobodnie wychładza płyn. Jeśli dolny wąż jest chłodny, tzn, że termostat się otwiera - gdyby się nie otwierał, dolny wąż byłby ciepły (płyn nagrzany od silnika).

No chyba, że Ci się woda gotuje, ale tego nie napisałeś.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano
Jeśli dolny wąż jest chłodny, tzn, że termostat się otwiera - gdyby się nie otwierał, dolny wąż byłby ciepły (płyn nagrzany od silnika).

No chyba, że Ci się woda gotuje, ale tego nie napisałeś.

pozdr.

Mariusz

Ale namieszałeś ,jest dokładnie odwrotnie.