Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z przodu z prawej strony mam prześwit od podłoża do błotnika 67,5 cm, natomiast z lewej 69 cm.

Miałem wymieniane amortyzatory z przodu i czy to wina złego ich zamontowania, a może sprężyn ?

Opublikowano

Jeśli pojawiło się to po wymianie amortyzatorów to obstawiałbym właśnie nieprawidłowy ich montaż. Z tego co czytałem na forach to amortyzatory trzeba odpowiednio ustawić - ponoć mają jakies kreski itp na obudowie, pokazujące jak mają siedzieć. Jeśli są obrócone nie tak jak trzeba to inaczej w talerzykach siedzi sprężyna i pewnie może to być przyczyną nierównego osadzenia auta.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym właśnie sposób montażu amortyzatorów.

Pzdr.

Opublikowano

jak tak to zacznę od sprawdzenia poprawności zamontowania amortyzatorów.

Są partacze na rynku. Na początku zamontował mi prawy amortyzator na lewą stroną i odwrotnie, a teraz może się okazać, że zrobił to niedokładnie.

Szkoda gadać :mad2:

Opublikowano

No to jeśli ten mechanik zakłada prawy amor na lewą stronę itp to podejrzewam, że jak najbardziej nie zachował odpowiedniego ustawienia amortyzatorów względem talerzyków i sprężyn. Jeśli tak to wtedy sprężyna nie wskakuje w talerzyk tak jak powinna i koło może być trochę wyżej lub niżej. Być może z jednej strony udało się mechanikowi jakoś przez przypadek ułożyć amortyzator właściwie ale już z drugiej strony jest niewłaściwie zamontowany i źle w talerzyku siedzi sprężyna. Zresztą chyba nawet w większości amortyzatorów do e39 jest pokazana instrukcja jak je osadzać względem talerzyków/sprężyn.

Pzdr.