Skocz do zawartości

nierówny prześwit - wina sprężyn ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z przodu z prawej strony mam prześwit od podłoża do błotnika 67,5 cm, natomiast z lewej 69 cm.

Miałem wymieniane amortyzatory z przodu i czy to wina złego ich zamontowania, a może sprężyn ?

Opublikowano
Ciśnienie w oponach masz tak samo równe ?
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
  • Autor
tak, ciśnienie w oponach jest ok
Opublikowano

Jeśli pojawiło się to po wymianie amortyzatorów to obstawiałbym właśnie nieprawidłowy ich montaż. Z tego co czytałem na forach to amortyzatory trzeba odpowiednio ustawić - ponoć mają jakies kreski itp na obudowie, pokazujące jak mają siedzieć. Jeśli są obrócone nie tak jak trzeba to inaczej w talerzykach siedzi sprężyna i pewnie może to być przyczyną nierównego osadzenia auta.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym właśnie sposób montażu amortyzatorów.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

jak tak to zacznę od sprawdzenia poprawności zamontowania amortyzatorów.

Są partacze na rynku. Na początku zamontował mi prawy amortyzator na lewą stroną i odwrotnie, a teraz może się okazać, że zrobił to niedokładnie.

Szkoda gadać :mad2:

Opublikowano

No to jeśli ten mechanik zakłada prawy amor na lewą stronę itp to podejrzewam, że jak najbardziej nie zachował odpowiedniego ustawienia amortyzatorów względem talerzyków i sprężyn. Jeśli tak to wtedy sprężyna nie wskakuje w talerzyk tak jak powinna i koło może być trochę wyżej lub niżej. Być może z jednej strony udało się mechanikowi jakoś przez przypadek ułożyć amortyzator właściwie ale już z drugiej strony jest niewłaściwie zamontowany i źle w talerzyku siedzi sprężyna. Zresztą chyba nawet w większości amortyzatorów do e39 jest pokazana instrukcja jak je osadzać względem talerzyków/sprężyn.

Pzdr.