Skocz do zawartości

Test zegarów 530dA 02r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W swojej buni mam duży licznik, z dwoma przyciskami. Odblokowałem też OBC. Mam pytanie związane z testem nr 2, czyli testem licznika. Czy podczas tego testu zapalają się wszystkie kontrolki czy jednak któreś są pominięte?
Opublikowano

Z tego co kojarzę to powinny się zapalić wszystkie jakie są używane w danej wersji auta. Być może są też wbudowane w cyferblat inne kontrolki, które się jednak nie świecą bo są wykorzystane w innej wersji auta i w fabryce jedynie te zegary inaczej programują - wiadomo - chodzi o obniżenie kosztów produkcji.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
Z tego co kojarzę to powinny się zapalić wszystkie jakie są używane w danej wersji auta. Być może są też wbudowane w cyferblat inne kontrolki, które się jednak nie świecą bo są wykorzystane w innej wersji auta i w fabryce jedynie te zegary inaczej programują - wiadomo - chodzi o obniżenie kosztów produkcji.

Pzdr.

Na YT znalazłem filmiki pokazowe testów zegarów, w jednych świecą się kontrolki silnika czy poduszek a w innych nie. Takich przykładów różnorodności jest więcej. To właśnie nasówa moje pytanie, ta niejednorodność....

Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany. Wyczaiłem o co chodzi :mrgreen:
Opublikowano

To przynajmniej napisz dla potomnych o co chodziło żeby za tydzień się nie okazało, że ktoś inny ma podobny problem i pojawi się identyczny temat. W zupełności wystarczy, że tutaj będzie zawarte rozwiązanie/przyczyna problemu.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
To przynajmniej napisz dla potomnych o co chodziło żeby za tydzień się nie okazało, że ktoś inny ma podobny problem i pojawi się identyczny temat. W zupełności wystarczy, że tutaj będzie zawarte rozwiązanie/przyczyna problemu.

Pzdr.

Podczas testów zegarów ważne jest, czy kluczyk jest ustawiony w pozycji 1 czy 2. Gdy mamy włączony zapłon i wykonujemy test licznika, zapalają się praktycznie wszystkie kontrolki.

Opublikowano
aż będe musiał to sprawdzić u Siebie,bo jakoś nie bardzo chce mi Się w to wierzyć, że zależy od pozycji kluczyka
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Problem rozwiązany. Wyczaiłem o co chodzi :mrgreen:

A o co chodzi? bo u mnie nie pali się kontrolka poduszek podczas testu,może zepsuta :|

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie też nie świeci poduszka, do tego ciśnienie oleju, ładowanie ABS I ASC. Test wykonywany z kompa.
Opublikowano
  • Autor
Ja u siebie zauważyłem różnicę która wynika z położenia kluczyka w stacyjce. Gdy robimy test zegarów na pozycji 1 to nie świeci się kilka kontrolek, a gdy kluczyk jest w pozycji 2 to świecą się prawie wszystkie. Niestety nie mogę teraz sprawdzić która się nie świeci, bo samochód w serwisie po stłuczce :cry2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Hmm, z ciekawości sprawdzę jak to u mnie wygląda
Opublikowano

A więc dzisiaj przetestowałem to u siebie i jest tak jak napisał opa_pl na przekręconym zapłonie zapala Się więcej kontrolek podczas testu, u mnie było to chyba 6 jeśli dobrze policzyłem. Poniżej wrzucam fotki, jakie kontrolki palą Się bez zapłonu - pierwsze dwie foty, a potem już na zapłonie

bez zapłonu:

http://img141.imageshack.us/img141/1388/bmw004n.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/3676/bmw001x.jpg

po zapłonie:

http://img40.imageshack.us/img40/3240/bmw003l.jpg

http://img836.imageshack.us/img836/3185/bmw002.jpg

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Na przekręconym zapłonie świeci się praktycznie wszystko. ;)