Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Jadąc dzisiaj rano zauważyłem że światła bardzo nisko świecą.Po powrocie sprawdziłem wszystko w garażu,i przy włączaniu świateł niema żadnej reakcji.Wcześniej chodziły góra dół,co może być tego przyczyną?Są to fabrycznie montowane xenony 2001rok.Czy jest jakiś bezpiecznik od regulacji lamp,albo jak na krótko sprawdzić silniczki w lampach?
Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio też miałem taki przypadek.Pękła mi blaszka mocująca czujnik położenia xenonów do wahacza.Są dwa czujniki ,jeden z przodu z prawej strony drugi z tyłu po lewej stronie.U mnie było to z przodu.Skręci koła w lewą stronę i zobacz z prawej strony auta czy nie wisi tam ramie od czujnika.

Blaszka ta jest przy łączniku kątowym nr.6 (która mi pękła)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DS31&mospid=47556&btnr=31_0265&hg=31&fg=05&lang=pl

Edytowane przez cravcu
Opublikowano
Jak miałeś pękniętą tą blaszkę,to przy włączaniu świateł też nic się nie działo?Bo u mnie jest kompletna cisza.
Opublikowano
Gdy pękła mi ta blaszka to ramię od czujnika wisiało sobie luzno i nie było regulacji świateł (świeciły jakieś metr ,dwa przed autem). Na razie zamocowałem na opaskach plastikowych i na razie się trzyma.Jednak będzie trzeba to poprawic.
Opublikowano
Z tyłu jest po przekątnej(z lewej strony). Sprawdz sobie również wtyczki przy czujnikach oraz kabelki.Chyba ,że padł któryś czujnik.
Opublikowano

Pewnie czujnik skoro w obu lampach jest to samo. Jeśli nie czujnik to pozostają tylko regulatory połamane. W sumie przy tych mrozach jakie były mogły popękac bo są z kiepskiego plastiku - kruchego jak wafel...

Pzdr.

Opublikowano

miałem to samo i było spowodowane czujnikami poziomowania zawieszenia.

W ASO diagnostyka na komputerze, która to wykazała + robocizna + czujniki z przodu i tyłu - łączny koszt ok 1200 zł

Opublikowano
Wczoraj miałem chwilę czasu ,więc zajrzałem do xenonów i o dziwo lewy zaczął reagować.Przy włączeniu świateł mijania,soczewka wysuwa się do przodu po czym cofa się do tyłu i tak już zostaje.Czy to jest normalne zachowanie?
Opublikowano
Raczej nie, powinna opasc i powrocic do wlasciwej pozycji. Chyba masz polamane regulatory. Chwyc za cokol palnika i sprobuj poruszac, jezeli da sie w szerokim zakresie, to sa polamane regulatory.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Ruszając z tyłu za palnik jest delikatny luz,maksymalnie z centymetr.

To duzo...

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
Czy są firmy które się tym zajmują,albo ktoś z forum kto może to wymienić ?Sam trochę się boje, ze coś jeszcze połamie,lampy są po lifcie.
Opublikowano
Kolego gorik79 czy możesz napisać, w którą stronę kręcić śrubką na górze lampy żeby sprawdzić czy odbłyśnik rusza się w górę lub w dół?
Opublikowano
Stan przed sciana, jezeli krecenie regulatorem nie daje efektow, masz odpowiedz - wymien plastikowe elementy regulatora.

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
Jeśli rusza się odbłyśnik i jest to około centymetra to na 100% musisz zacząć od wymiany regulatorów nie jest to skomplikowane aczkolwiek wymaga minimalnych zdolności manualnych ale jest do zrobienia. Na forum jest gdzieś fotostory z wygrzewaniem w piekarniku ale przegrzanie może trwale go uszkodzić wiec lepiej się pomęczyć i zrobić to w sposób kontrolowany.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Regulatory do lamp mam kupione może w następnym tygodniu będę ie wymieniał,czy jest możliwość sprawdzenia silniczka w lampie gdy jest wyciągnięta?Chce je sprawdzić i ewentualnie wymienić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a po co na krótko wymieniasz regulatory podłaczasz kostki przekrecasz kluczyk i słyszysz jak działają jak nie działają to 3 małe torxy i silniczek wyjmujesz ,zeby wyjąc silniczek regulacja musi byc skrecona na maxa
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie.Jak założyć regulatory najpierw do odbłyśnika,czy na gwint z tyłu lampy?