Skocz do zawartości

316 - Peknieta odma? Falowanie obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z obrotami byl taki okres ze nic sie nie działo ale problem znow wrocil .... z 3 miesiace temu zajechalem silnik 1.8 ktory mialem, panewki mi sie przekrecily ledwo co juz jezdzila znajomy mechanik mial silnik ten sam tylko o pojemnosci 1.6 wymienil mi caly blok zostawil okablowanie i reszte od 1.8 czy to ma jakis wplyw na to ??

tu jest link to filmiku moich obrotow

BMW e36 318i teraz 316 ? 95rok

Edytowane przez ArcziBMW

Opublikowano
  • Autor
To mosz dobre co ty od tego chesz

Wydaje mi sie ze obroty powinny trzymac sie na 900 a nie skakac slyszalem ze moze byc to wina silniczka krokowego znajomy mowil zeby go przeczyscil benzyna hmm....

Opublikowano
  • Autor
Uklad dolotowy szczelny ake co do silniczka krokowego zrobie jak mowisz :-)
Opublikowano
popraw temat,sprawdz odme.
Opublikowano
  • Autor
Odma odma nie do konca wiem co to jest ale wyczytalem ze wiaze sie to ze zlym zapachem w kabinie a jak wlaczam nawiewy zalatuje mi spalinami hymm wiec co zrobic ?
Opublikowano
odma to nie zapach.. spaliny owszem mozesz czuc bo moze jednak masz pekniety wąż od odmyi dlatego masz problem z obrotami bo lapie lewe powietrze ,jest ona z tylu silnika ten wąz od odmy wchodzi z gory z lewej strony do silnika i idzie wzdluz silnika do prawej strony i wchodzi w taki okrągly plastik (ten okrągły plastik to jest odma a ty pewnie masz pekniety ten wąż od nie dlatego moze czujesz spaliny u mnie tez smierdzialo) ten wąz łatwo zaobaczyc tak jak mowilem ci gdzie idzie. jak otowrzysz maskie to calkiem z tylu u gory pod przegroda kabiny od silnika masz ten wąż. poszukaj i daj znac. moze ktos wzuci ci fotke bo ja niemam,popraw ten temat..
Opublikowano
  • Autor
Dobra postaram sie dzisiaj poszukac tego...druga sprawaczemu co mam poprawicz w temacie ?
Opublikowano
czytałes regulamin? bo po pierwsze powinienes poszukac dobrze na forum bo temat falowania był poruszany tysiące razy,po drugie jak zakładamy nowy temat to powinien byc zaczety tak: 316 problem z obrotami. masz przyklejony temat zakladania nowych wątkow na samym poczatku u góry.
Opublikowano
  • Autor
Wybaczcie Temat poprawiony :-) Wracając do tej odmy nie mam zielonego pojecia gdzie to mozr byc szukalem i nic wykonalem zdjecie mojego silnika wrzuce jutro fotke moze ktos mi powie po zdjeciu ktory to element co do tych obrotow przed chwilka wracałem z silowni samochod byl na podziemnym parkingu i kiedy zapalilem to normalnie sie wlaczyl ale obroty tez tak jak by bardzirj spadly cos do 600 tys i wskoczylo na swoje gubi je tak czasami nawet przy zapalaniu natomiast wczoraj w nocy gdy wychodzilem z pracy do auta zapalilem go i obroty byly prawidlowo 900 bez skokow czyli moja objawa ukazuje sie czasami dlaczego ....?
Opublikowano
jak 900to za małe :shock: powinno byc na ssaniu ponad 1000.. ja mam 1100 po dlugim postoju.. podjedz na kompa moze czujnik temp albo cos..tak w ciemno to szukanie igły w stogu siana..
Opublikowano
  • Autor
No bede musial wjechac ale to w polsce jak bede za 2tyg az sie boje co on mi tam pokaze ile tych bledow ale dzieki za pomoc a co do tego wlaczania auta to na ssaniu mam 1000nie wiecej i po chwili faluja w weekend jeszcze przemyke krokowy i odme dokladnie sprawdze bo wiem gdzie co jest :-) zobaczymy
Opublikowano
no to daj znac jak sie uporasz z tym..no nic wiecej mi do głowy nie przychodzi..moze tez byc walniety czujnik polozenia przepustnicy.. ale powiedz jeszcze dokładnie jak z tym silnikeim u ciebie?wymieniłes z 1.6 na 1.8?czy jak??
Opublikowano
  • Autor
Wymienilem z 1.8 na 1.6 panewki mi poszly wczesniej jeszcze robil mi uszczelke pod glowica za 600euro po czym skapnął sie ze to nie tlumik mi "tyka" tylko cos w dole silnika po czym okazalo sie ze to panewki lub loz na wale , dwa miesiace i juz zaczął tracic moc padl alternator itp. No i musialem albo to naprawic za kolejne ok 600 euro czy tez 500 jakos w tych granicach ale wolalem dac sobie juz spokoj z tym silnikiem i wlozyc 1.6 ktory mial w bmw i reczyl ze zyleta dobrze chodzi no nie mam zastrzeżeń jeździ tylko mocy mi brak odczulem zmianke z 1.8 na 1.6 chyba ze mam cos ze sprzeglem no naprawde powoli sie rozpedza i czasami max to 170 km jedzie a czasami normlanie 180 i ciapke wiecej potem wskazowka stoi sadze ze to wina sprzegla i moze sie slizgac no nic najpierw chcialbym uporac sie z falowaniem silnika wiec zaraz zabieram sie za wymontowania silniczka krokowego odmy przeczyszcze zamontuje i zobaczymy co sie bedzie dziac :)