Skocz do zawartości

318CI wyciek oleju, slabe cisnienie na walkach rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu zostawialem na parkingu plamy oleju. Gdy przyszly mrozy -20 auto przestalo mi odpalac. Odpalilismy go na holu i pojechalem do elektronika u ktorego wyszlo ze mam wyciek miedzy chlodniczka a filtrem oleju.Problem z paleniem spowodowany jest zlabym cisnienim na walkach rozrzadu.. Dodal ze rozrzad jest przestawiony..

Chcialem sie dowiedziec czy silnik moze byc do wymiany? Czy hydraulicznie mozna go bedzie ustawic?

nice is now known as Cream
Opublikowano

silnik do wymiany nie , w najgorszym wypadku wałki rozrządu , 21 wiek sie kłania nieco , bo wystarczy zdjąc pokrywe zaworów , to juz nie jest OHV że wałek masz w bloku , jeśli czopy są zarysowane , wałki wymienić , jesli nie , to nie ruszać , cisnienie mierzyć na gorącym silniku , nie zimnym. sprawa kolejna silnik nie odpala nie dla tego ze nie ma cisnienia oleju a dlatego ze ma przestawiony rozrząd , takie auto nie chce palic a nawet jak się uda to ma mało mocy , dużo pali , czuć paliwo. jesli rozrząd przeskoczył to go ustawić , odpalić auto , jak będzie ok to pewnie lepiej wyremontować rozrząd . generalnie wpierw ustawiłbym rozrząd a pużniej oceniał stan silnika . nic na szybko , nic nie przeskoczysz i nic nie zaoszczędzisz , pamiętaj że jezdzisz bmw , nie maluchem ... z rajstopy paska nie zrobisz i płyn chłodniczy trzeba sprawdzać .

wyciek wyciekiem , gdyby cisnienia było zamało to masz czujniki zwarciowe/rozwarciowe w ich miejsce wkrecasz manometry i sprawdzasz cisnienie , sprawa prosta. jak CI kontrolka cisnienia oleju nie mrugała , nie świeciła , powinno być ok

Opublikowano
Najlepiej zrobisz jak poszukasz kogoś z forum z twojej okolicy aby podpiął ci autko pod komp z oprogramowaniem do BMW. Słabe ciśnienie na wałkach rozrządu, hmm coś dziwnego trzeba było pociągnąc za jęzor mechanika żeby ci to wytłumaczył. Podobnie z tym rozrządem. Może chodzi o słabą kompresję silnika? Jakiej mocy masz silnik? A te plamy, nie masz opłytowania pod silnikiem że zauważyłeś, czy tyle się lało? Póki co nie wymieniaj silnika. A ciśnienie oleju nie ma nic wspólnego z przestawionym rozrządem.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

wracajac do tematu: MAM CISNIENIE NA KAZDYM CYLINDRZE "7" ATMOSFER. Mechanicy nie chca rozbierac silnika bo mowia ze musielby kupowac specjalny klucz.

Poza tym mowia ze to mkoze byc valvetronic albo czujnik polozenia walu ? Ponoc chcieli przepchac auto do sprawdzenia i odpalila za pierwszym razem mimo ze bylo zimno. Pozniej mieli juz problemy z paleniem jej rano.

Mocno skosza mnie w salonie bmw za zdiagnozowanie auta? I czy mam pewnosc ze diagnoza bedzie dobra?

nice is now known as Cream