Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów... Mam pytanie. Chcę wymienić olej (330d 2001r 184KM). Problem polega na tym, że zawsze lałem zwykłego Castrola Magnatec 10w40 ( odkąd mam to auto ) - zrobiłem już tym autem ok 50 tkm. Ostatnio znajomy powiedział żebym zmienił ten olej jak najszybciej na inny, np. Mobila, Valvoline lub Motula. Pytanie moje brzmi - ale na jaki konkretnie??? Auto ma (najprawdopodobniej) ok 360tkm przejechane ale trzyma się naprawdę rewelacyjnie i nie ma żadnych wycieków. Pytanie czy można zmienić np na full syntetyka 5w.... ?
Opublikowano
płukanka Liqui Moly Pro-Line Engine Flush i olej Liqui Moly Top Tec 4200 5W40 Longlife04 - ja jeżdżę na tym oleju i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Opublikowano

Znalazłem coś takiego : "Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej"

??

Opublikowano
Znalazłem coś takiego : "Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej"

??

coś jest niejasne? :) odpalasz auto, odkręcasz korek wlewu oleju, lejesz całą buteleczke do środka, zakręcasz korek, czekasz 10 minut i zlewasz wszystko korkiem spustowym w misce olejowej. na koniec wymieniasz filtr i zalewasz nowy olej.

Opublikowano
Dzięki - jedynym problemem, który mnie nurtuje jest pytanie - czy jeśli jezdzilem na 10w..., to czy mogę bardziej rzadki olej wlać tylko 5w... Pytanie czy nic się nie stanie? Nie mam pojęcia na czym jeździł Niemiec przede mną... :)
Opublikowano
Nie chodzi o "nie zmienianie" - o to staram się dbać i zawsze po ok 11tkm wymieniam. Teraz mam ok 10 tkm na starym - dlatego zacząłem się interesować :) Pzdr
Opublikowano
Nie chodzi o "nie zmienianie" - o to staram się dbać i zawsze po ok 11tkm wymieniam. Teraz mam ok 10 tkm na starym - dlatego zacząłem się interesować :) Pzdr

większą szkodę zrobisz jeżdżąc dalej na oleju 10W niż zmieniając go na 5W - to miałem na myśli