Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podpowiedź dla innych na przyszłość swojego czasu wymieniałem pompę wspomagania zamówiłem do tego modelu rocznika itd. ale musiałem u tokarza zrobić redukcję otworów więc posiadacze bmw e 36 compact taka uwaga; pozatym dziwnemu dżwiękowi podczas skrętu max kierownicą nie było końca mimo nowej pompeczki co się okazało napinacz był rozdupcony a pasek się ślizgał a po wymianie cichutko mam nadzieję że komuś tym pomogę

Druga sprawa pomocy chłopaki/dziewczęta nie miałem ciepłego nadmuchu ani na postoju ani podczas jazdy co się okazało że jakiś pan magik "Mieczysław" w stodole zabierał się do wymiany termostatu i urwał śrubę od obudowy tegoż termostatu a szczelinę zakleił jakimś siuwaksem więc wymontowałem obudowę ten sam tokarz wymontował starą śrubkę i nagwintował nowy otwór termostat wymieniony i co się okazuje że silniczek szybko się nagrzewa do połowy nie tak jak przy tekturostacie:) (kawałkiem tektury zasłoniłem chłodnicę) ale ciepłym daje tylko podczas jazdy na postoju nie układ zalany płynem odpowietrzony i teraz ja stawiam na 3 opcje:

1) wymiennik ciepła

2) nagrzewnica (lewy przewód stojąc od przodu maski letni prawy gorący)

3) pompa wody

Pomóżcie czy dobrze myśle czy może ktoś miał taki przypadek i sobie poradził help na wczoraj:)

Edytowane przez świeża*k
Opublikowano
Musisz to zrobić starannie,dokładnie poszukaj jak odpowietrzyć dobrze układ jest tego pełno i w dziale zrób to sam nie wiem jak u Ciebie ja mam śrubę odpowietrzającą przy korku wlewu na zbiorniczku i drugą na korpusie termostatu odpowietrzyłem układ dopiero jak odkręciłem ww śrubę na korpusie termostatu ale nie wszystkie modele ją mają,myślę że u Ciebie będzie także

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Kolego nie poszukaj bo e36 benzyna a e36 tds to dwie zupełnie inne rzeczy u mnie nie ma żadnej plastikowej śrubki u góry chłodnicy ani na obudowie termostatu więc proszę o bardziej profesjonalne podejście do problemu bo w całym internecie o tym nie ma a 318 tds ma pewnie tak że - korek zbiorniczka płynu jak jest podciśnienie to upuszcza przez wężyk płyn, który idzie na zewnątrz zbiorniczka i ot całe owpowietrzenie. Mam nadzieję że jak wymienię pompę wody i nagrzewnicę to już będę miał po kłopocie. No chyba że ktoś miał podobnie i to coś innego. Jeszcze jedno po wymienie termostatu kreska od temp. nie stoi na sztorc 90 stopni tylko delikatnie jest wychylona połową za środkową kreskę więc stawiam na pompę wody.
Opublikowano
Strumienia nie ma jak jest zepsuta pompa, ale również jak jest bardzo zapowietrzony. Wymień pompę i tak kiedyś będzie trzeba, a jak kupiłeś z metalowym wirnikiem,to i się nie ukręci. Nagrzewnicę zostaw na później jak ktoś napisał.
Opublikowano
dzięki wszystkim za zainteresowanie moimi problemami i za pomoc pompa wody ruville (jeżeli zła pisownia to sory) a za nagrzewnice dałem 300 ,- bo w serwisie 750 ,- ale jak już zamówiłem to wymienię te obie części za jednym zamachem w niedziele napisze co i jak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.