Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem kilka dni temu E39 530d. Nawigacja plus zmieniarka cd w bagazniku. Kilka dni przed zakupem oglądałem auto, byłem na diagnostyce komputerowej i wszystko działało. Po zakupie zauważyłem że nie działa zmieniarka CD. Facet od którego kupowałem zapiera się że u niego cały czas działała. W sumie to mu wierzę. W czym może tkwić problem... Koleś przy podłączeniu kompa coś namieszał? A może mróz... do tej pory auto było garażowane, niestety ja nie posiadam garażu, a na zewnątrz -20 w nocy. A może coś innego...

Ps. przy próbie przełączenia na zmieniarkę przy wszystkich płytach wyskakuje "no cd"

Opublikowano
Pewnie wilgoć i niska temperatura jest przyczyną.Moje auto stało długi czas na dworze w wilgotnej Norwegii i miałem te same objawy.Wymontowałem,wziąłem do domu i na drugi dzień działało.Polecam jeszcze spryskać styki kontaktem.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Niestety - po wyciągnięciu z auta i ogrzaniu w domu dalej nie działa. Bez zmian - system widzi zmianiarkę, natomiast ciągle jest komunikat "no cd" we wszystkich 6 portach. Spróbuję zostawić zmieniarkę do jutra w domu i potem spróbować podłączyć. Gdyby ktoś miał jakieś inne pomysłu dajcie znać.
Opublikowano

Zmieniarke trzeba zostawic na dluzszy czas w cieple.

Przyniesienie zimnej zmieniarki do cieplego domu z poczatku tylko pogarsza sytuacje.

Doba w cieplym domku powinna pozwolic uwolnic sie skroplonej wilgoci z wnetrza urzadzenia i zakamarkow optyki lasera.

Mialem podobne klopoty (nieogrzewany garaz) i powyzsze manewry zawsze pomagaly.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Niestety samo trzymanie w cieple nie wystarczyło. Rozebrałem zmieniarkę poruszałem trybami jak zalecano w jednym z postów... i nic. Wyjąłem jeszcze raz, rozebrałem, i ręcznie włożyłem płytę z kasety do odtwarzacza (kręcąc dużym trybem), dodatkowo rozruszałem przełączniki, które włącza i wyłącza tryb w skrajnych położeniach, włożyłem do auta - i pięknie działa! Jak któś będzie powtarzał ten manewr zalecam ostrożność z taśmą, - lepiej ją wypiąc i potem jeszcze raz wpiąć, niż na siłę nie ruszać, bo jest krótka i łatwo ją zerwać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja zmieniarka w bagażniku nie chce działać w ujemnych temp.Gdy jadę jakiś czas i samochód się ociepli,wtedy działa (jak u Was?) :?:
Opublikowano
Witam.Kolega miał niemalże identyczny problem.Okazało się,że pękł jakiś pasek w środku zmieniarki.Koszt naprawy w serwisie RTV to 60pln.
Opublikowano

A problem jest taki że część mechaniczna nasmarowana jest ona jakimś śćierwem które w niskich temperaturach robi się pastą a nie smarem i dlatego sprzęt się zacina. Jak ktoś ma fuksa i cierpliwość to mu siępo ogrzaniu odblokuje jak nie to trzeba podziałać. W razie nawrotów trzeba będzie coś z tym smarem zrobić.

Ps. byłem dzisiaj u elektryka i powiedział mi to samo - taśma... jak widać nie taśma.

Pss. jak wymieniał taśmę też musiał sprzęt ogrzać i poruszyć więc może to by wystarczyło

Opublikowano
Wyczyść wszystko,nasmaruj na nowo i musi chodzić.Moje auto stoi na dworze i nawet przy -25 zmieniarka działa.
Opublikowano
No raczej mp3 nie zadziała. Jeżeli wypalasz płytę w nero to oczywiście zaznaczasz cd, potem audio,wrzucasz muzę i musi grać skoro na oryginałach działa. Powodzenia :D
  • 6 lat później...
Opublikowano

Witam Panowie,

Mam e39 w turasku i zmieniarka w bagażniku jest. Na początku miałem komunikat NO DISC, wyjąłem sprzęt przesmarowałem wszystkie tryby pastą silikownoą i było ok 3 dni. Później zacieła się za 3CD i nie potrafiła płyta wrócić do kasety. Wyjąłęm rozmontowałem, ale chyba coś zwalilem wysuwająć kasete z płytami bo teraz jak już zamontowałem zmieniarkę w aucie to jak wkładam kasetę to się nie zatrzuje w środku tylko wyskakuje. MIał może ktoś takie coś, jak to naproawić samamu?

Opublikowano
Witam Panowie,

Mam e39 w turasku i zmieniarka w bagażniku jest. Na początku miałem komunikat NO DISC, wyjąłem sprzęt przesmarowałem wszystkie tryby pastą silikownoą i było ok 3 dni. Później zacieła się za 3CD i nie potrafiła płyta wrócić do kasety. Wyjąłęm rozmontowałem, ale chyba coś zwalilem wysuwająć kasete z płytami bo teraz jak już zamontowałem zmieniarkę w aucie to jak wkładam kasetę to się nie zatrzuje w środku tylko wyskakuje. MIał może ktoś takie coś, jak to naproawić samamu?

Spoko, temat opanowany. Rozkręciłem jeszcze raz zmieniarkę i okazało się że od spodu pod magazynkiem jest taki mały drucik który spadł z tego "ząbka" co przytrzymuje zmieniarkę. Jak go zahaczyłem wszystko zaczęło działać poprawnie.