Skocz do zawartości

318i N42B20 - EML + Check Engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam następujący problem ze swoim samochodem, otóż pewnego dnia wywaliło kontrolkę EML + Check engine, samochód przeszedł w tryb awaryjny. Po ponownym uruchomieniu EML już się nie palił, ale pozostał Check Engine. Podjechałem do ASO, gdzie skasowali mi błąd i kazali jeździć, żeby zobaczyć czy problem się powtórzy. Oczywiście jak to w takich sytuacjach bywa, na powtórzenie sytuacji nie trzeba było długo czekać :/ . Znowu EML+Check, tryb awaryjny... Wziąłem z ASO informację jakie błędy wyskoczyły. Powiedzcie mi, co to może być i na co się przygotować...

Błędy:

285E DME: Variable valve gear - control unit, internal fault

2865 DME: Variable valve gear - power limitation in limp-home operating mode

3D GM: Boot-lid unlocking: mechanism

42 GM: Burglar-al. system: pass.-compart. sensor

7 GM: Signal STDWA (only relevant if an anti-theft alarm is fitted)

41 GM: Tilt sensor (only relevant if an anti-theft alarm is fitted)

3A GM: Wiper: relay, pump or lead for headlight washers

F5 KOMBI: No CAN identification (ASC)

Opublikowano

Witam

Awaria dotyczy Valvetronic. Trzeba się przyjrzeć temu układowi. Z błędów wynika, że valvetronic zaliczył jakiś błąd wewnętrzny (może siłownik się skończył, albo sterownik???), a drugi błąd to info, że awaria valvetronic powoduje ograniczenie mocy maksymalnej. Reszta błędów to jakieś drobnostki z GM i Kombi - nic szczególnego.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź. A czy wiesz może jak mogą się prezentować koszty w zależności od wariantu naprawy?
Opublikowano
  • Autor

Ok, w takim bądź razie co do wymiany?

Pozdrawiam

Opublikowano
błąd wewnętrzny valvetronic

inaczej tak nazywany vanos..

choć nim nie jest :)

Litości, człowieku nie wprowadzaj autora tematu w błąd swoją tragiczną niewiedzą! :mad2:

@rufjan - zacznij od podmianki sterownika valvetronic.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
błąd wewnętrzny valvetronic

inaczej tak nazywany vanos..

choć nim nie jest :)

Litości, człowieku nie wprowadzaj autora tematu w błąd swoją tragiczną niewiedzą! :mad2:

@rufjan - zacznij od podmianki sterownika valvetronic.

"człowieku" mówisz to samo co ja tylko innymi słowami

a moja tak zwana niewiedza jest oparta na AUTOCAD jeśli wiesz o czym mowię..

Opublikowano

W roku 2001 pojawił się problem ze sterownikiem valvetronic - BMW radziło jego wymianę, nie jestem pewien czy przy tym błędzie ale coś takiego było w TIS napisane. Może kolego wymontuje ten sterownik i podmień jak radzi mattiss a jak to pomoże to zerknij do sterownika może jakieś zimne luty, może świeże oprogramowanie by pomogło.

@_red_coupe_325_ - mylisz pojęcia valvetronic i vanos to 2 rożne rzeczy chociasz nieodzownie związane ze sobą w tym silniku aby zmniejszyć emisję i spalanie paliwa.

Opublikowano
  • Autor
Witajcie Panowie, zawiozłem samochód do Adam z Raszyna z autoclassicservice typuje on, że uszkodzony jest sterownik valvetronic. Wymiana to koszt 3500PLN. Zaczyna mnie już męczyć to auto...
Opublikowano
Szukaj na podmiankę a potem używkę, chyba że jesteś konserwatywnym uzytkownikiem i wolisz nowy sterownik do 11 letniego auta twój wybór :)
Opublikowano
  • Autor
Uwierz mi, że nie wolę... jutro będę rozmawiał jeszcze z Adamem, mam nadzieję, że dojdziemy do czegoś. Na pewno będę informował, bo przecież Adam zna się na rzeczy!
Opublikowano
  • Autor

Witam Panowie, odebrałem dzisiaj samochód od Adama, wgrał mi nowy soft do komputera. Okazało się, że problemem nie jest sterownik valvetronic, a komputer DME (jeśli dobrze zrozumiałem). Mam pojeździć i zobaczyć, czy problem znowu wystąpi. Jeśli tak, zawożę samochód w poniedziałek i będzie podejmowana próba naprawy komputera. Będę informował na bieżąco.

Pozdrawiam