Skocz do zawartości

e39 523i benzyna 1997 pytanie o gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcialbym sie zapytac was koledzy po ilu kilometrach przelacza sie wam z benzynki na gaz samochod bo caly czas jest cos nie tak,zaczelo sie to po wymianie termostatu to znaczy zaraz po wymianie to momentalnie sie przelaczal na gaz temperatura byla -3 na zewnatrz a teraz przy -9 dzisiaj odpalilem odsniezylem furke chodzila na wolnych okolo 5 minut, ruszylem za 2 km mialem 90 stopni silnika pion na zegarach a gaz dalej sie nie przelaczal dopiero okolo po 5km zgasilem ja i odpalilem i przelaczyl sie na gaz.W srodku leci cieple powietrze takze nie jest zapowietrzona.

Opublikowano
powinno sie przelaczac tak jak u Ciebie na poczatku, za chwilke, czyli na postoju zamin odsniezysz, lub po odpaleniu po przejechaniu max 5km, jeszcze zalezy na ile masz ustawiona temp. zazwyczaj 30st
Opublikowano
  • Autor
dodam ze mam ustawiona temperature przelaczania na 30 stopni,furka stoi pod chmurka nie odpalalem jej 2 dni.Bo nie wiem czy jechac do gazownika zeby podlacz pod kompa.Zastanawia mnie jedna rzecz kiedys jak mialem uszkodzony termostat byl caly czas otwarty to zima nie lapal mi 90 stopni a gaz mi pzrelaczal sie zawsze zaraz za niebieskim polem na zegarach czyli okolo 30 stopni a teraz na zegarach mam 90 czyli pion i nie przelacza sie tylko nie pamietam jakie byly temperatury w tamtym roku zima :D .Wiem na pewno ze po wymianie termostatu silnik osiaga 90 po 2km przy -9 i jest cieplej w aucie ale gaz inaczej sie przelacza tzn innych temperaturach,tak pomyslalem ze moze wczesniej jak mialem uszkodzony termostat to chodzil na duzym obiegu i moze zawsze gaz mi sie przelaczal zaraz za niebieskim polem a teraz termostat jest zamkniety i chodzi na malym obiegu i moze gaz sie przelacza na innych temperaturach.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam,jeśli temp.płynu jest 90 stopni a komp. nie przełącza na gaz jest to wina instalacji gazowej (oczywiście gdy parownik jest podgrzany płynem-sprawdź czy jest ciepły) czyli czujnika,który daje impuls do komputera by przełączyć na gaz.U mnie jest nastawione na temp.ok.40 stopni (wskazówka płynu kończy bycie na niebieskim polu).
Opublikowano
  • Autor
nie wiem zobacze co z tym zrobic ogolnie wydaje mi sie ze jak by cos bylo uszkodzone to wogole by sie nie przelaczyl troche teraz sobie czytam o tym sproboje reduktor/parownik i czujnik od gazu czyms ocieplic moze steropian albo filc. :cool2:
Opublikowano
Możesz mieć zapowietrzony sam reduktor gazowy.Poprostu jakiś bąbel powietrzny dostał się do parownika i nie dogrzewa go.Tak się może dziać jeśli reduktor jest nisko umiejscowiony i nie do końca odpowietrzony.No i pewnie nie masz nadal zamontowanej osłony pod silnik.Może zamiast kombinować z jakimś styropianem,który pewnie i tak się stopi lepiej kupić tą osłonę,bo ona nie jest tylko aby nie brudził się silnik,tylko ma też zadanie osłony termicznej.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
  • Autor
z ta oslona to pomysle a reduktor mam umiejscowiony ,jak stoimy przed maska to po lewej stronie ponizej gniazda diagnostycznego.Ale jak by byl babel powietrza w reduktorze to mial bym ogrzewanie w srodku, i chyba wogole by sie nie przelaczal na gaz.