Skocz do zawartości

Powietrze w układzie chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam mały problem z moim BMW E39 2.8 problem polega na tym iż ubywa płynu chłodzącego i jest bardzo dużo powietrza .Co odpalę samochód musze odpowietrzyć układ i dolać płynu podejrzewam że bo będzie wydmuchana uszczelka pod głowica albo pękła głowica .wszystkie te objawy pojawiły sie po fakcie jak mi podczas jazdy zamarzła chłodnica i zagotowała sie płyn jak ktoś miał coś podobnego proszę powiedzcie jakich kosztów musze sie spodziewać z góry dziękuje Pozdro
Opublikowano

Nie wiem dlaczego wszyscy od razy czepiają się tej głowicy i uszczelki ... a dzień bez tematu o układzie chłodzenia w E39 dniem straconym. Albo Niemcy dali dupska projektując układ chłodzenia w e39, albo faktycznie jest to pięta Achillesa bawarskiej myśli technicznej.

Co do twojego problemu

Sprawdzałeś dokładnie układ pod kątem nieszczelności ?? Przejrzałeś wszystkie łączenia, gumy, okolice pompy i termostatu ?? Masz instalacje gazową ? - jeśli tak to może reduktor przepuszcza gaz do układu. Skoro zamroziło Ci chłodnicę może się rozszczelniła i zapowietrza Ci układ.

Co do głowicy ... masz masło pod korkiem ?? (ale ilości znaczne, trochę masła o tej porze ma prawo wystąpić tym bardziej jak jeździsz na krótkich odcinkach), lub olej w płynie chłodniczym ?? Byłeś na próbie CO2 ?? Jeśli nie to jedź kosztuje to koło 40 zł a wykarze czy do układu chłodzenia idą spaliny z silnika.

PS. Jest coś takiego jak szukaj na forum, po wpisaniu "układ chłodzenia E39" wyskoczy Ci lektury na tydzień :D

Opublikowano
Albo Niemcy dali dupska projektując układ chłodzenia w e39, albo faktycznie jest to pięta Achillesa bawarskiej myśli technicznej.

chyba jedno i drugie niestety, lekkie niedomagania ukladu chlodzenia od zaru odbijaja sie na jezdzie, trzeba miec wszystko na tip top w bawarkach

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

oj tam.

Jest kilka spraw które trzeba bezwzględnie sprawdzić i da sie spokojnie śmigać bez obaw.

No ale jak to mówią "mogło być lepiej"

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!