Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zastanawiam się czy w moim samochodzie nie dzieje sie cos niedobrego z ładowaniem. Program inpa pokazuje wartość battery voltage na czerwono i wartość wynosi ok 13,2. dodam ze kontrolka na desce od ładowanie się nie świeci więc ładowanie jest ale czy nie za małe. Czego mogą być to przyczyni i od czego zacząć aby to sprawdzić.
Opublikowano
Dzięki kolego za podesłanie linka jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co do mojego przypadku. Sprawdziłem miernikiem ładownie przy alternatorze na klemach akumulatora i jeszcze w kilku miejscach w samochodzie wszędzie wartość wynosi ok 14,2 V. Jednak w Programie Inpa cały czas wartość ładowania wynosi 13,2V. nie wiem gdzie szukać problemu :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jakiego motoru to w ogóle dotyczy?

Są modele (przeważnie już te nowsze) w których alternatory nie mają regulatora napięcia,ładowanie jest sterowane przez komputer.Kilka osób już uskarżało się na taki problem.Wiem że przerabiają to elektrycy na zwykły alternator z regulatorem ładowania i omijany jest komputer.W jaki sposób się to robi to nie wiem bo nie za bardzo orientuję się w sprawach elektroniki.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Moje BMW to E39 525d z 2001 roku. Jak dobrze mi się wydaje to u mnie przy alternatorze jest regulator napięcia ale mogę się mylić. Dodam że nie ma objawów niedoboru napięcia ale niecierpliwi mnie ten czerwony wskaźnik zbyt niskiego ładowania. Z kąt komputer pobiera informacje o napięciu ładowania Morze ktoś wie ??