Skocz do zawartości

szarpanie ponizej 1tys obrotow m60 manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

dzis zauwazyłem ze gdy jade wolno - i predkosc obrotowa silnika spadnie ponizej 1tys ( miedzy 700 a 1000 ) obrotow i jak dodaje lekko gazu to czuje jak caly samochod zaczyna drzec - co dziwne - dzieje sie to tylko na 3 i 4 biegu - drgania pochodza ( tak mi sie wydaje ) z silnika - tak jakby wypadal zaplon ....

wiem ze to bardzo niskie obroty - ale chyba silnik nie powinien drzec ... ma ktos cos podobnego u siebie , poniewaz nie daje mi to spokoju...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W instrukcji pisze wyraźnie, żeby nie obciążać silnika poniżej 1500rpm. Możesz używać tych obrotów hamując silnikiem, ale nie przyśpieszać od nich, a już na 3 i 4 biegu to morderstwo.

Ogólnie nie jest dla mnie dziwne, że telepie silnikiem przy tych obrotach, chociać nie powinno.

Kai
Opublikowano
Zalecam podjechanie do elektryka samochodowego i podłączenie pod komputer- od razu wykaże. U siebie też ostatnio nie mogłem dojść przyczyny tarpania(co jakiś czas). Okazała się winna sonda Lambda-nie trzeba tego lekceważyć( wymiana tego elementu powinna odbywać się co około 80 tys.km). Stawiam właśnie na to, Pozdrawiam
Nie sztuka skorzystać z serwisu-SZTUKA ZROBIĆ TO SAMEMU !!!
Opublikowano
wiem ze to bardzo niskie obroty - ale chyba silnik nie powinien drzec ...

Przy 700-1000 obr/min - na każdym biegu wyższym niż drugi - ma do tego absolutne prawo :!:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

dzieki za obpowiedzi..........

chodzi o to ze niedawno zmieniałem skrzynie z automatu na manualna i jestem na etapie testow - i jestem przewrazliwiony na wszelkiego rodzaju drgania , szumy itp ......... jezeli to norma to wszystko ok - balem sie ze to moze byc wina skrzyni , dyfra , walu ..........

Opublikowano
  • Autor

no wlansnie biegi chodza z oporem - nie jest to jakos ciezko , ale czyc moment zazebienia , taki klik , nie da sie szybko zmienic biegu - tak jakby skrzynia sama puszczala w odpowiednim momencie dopiero pozwalala na wbicie biegu , drazek trzeba prowadzic - nie da sie wbic biegu na ' odczep sie '....... stan oleju jest , skrzynia pochodzi z samochodu z przebiegiem 160tys - nie ma rzadnych luzow itp.........

masz podobnie ?? bo wszycy mi mowia ze tak ma byc.......

zgrzytow nie ma , jedynka wchodzi bezproblemowo , reszta biegow tak jak opisalem wyzej.........

Opublikowano

No właśnie mam podobnie i bardzo mi się to nie podoba. Mam przebieg ok. 180tys. wlałem nowy olej i niewiele to zmieniło. Natknąłem się gdzieś w sieci że w instalacji sprzęgła jest jakiś zaworek, który opóźnia zadziałanie sprzęgła zabezpieczając skrzynię przed ...czymś. Szczerze mówiąc nie zrozumiałem o co chodzi dokładnie. Użytkownik który o tym pisał mówił że wywalił ten zaworek zupełnie i jest git.

Pozdrawiam

Krzysiek
Opublikowano
  • Autor

nie mam pojecie jak to jest - mi tez sie to nie podoba - ale jak wszyscy mowia ze tak ma byc to trudno.... mysle ze chodzi o to zeby dac skrzyni czas na synchronizacje trybow.... jakbys znalazl gdzies ten temat o tym zaworku to bysmy to rozpracowali - choc nie wiem czy to ma sens - wole jezdzic tak a dluzej niz zmienac biegi szybko i szukac nowej skrzyni ( bo komplet synchronizatorow to wydatek ponad 1000zl... )

ps - nie wiem czy to ma znaczenie ale gdzies czytalem ze skrzynie roznych firm zmieniaja roznie biegi - ja mam np ZF.......

Opublikowano
Xsilver ale modzisz z tymi skrzyniami, niedługo bedziesz mógł otwożyć swój zakład i już bedziesz miał na stanie 4 skrzynie:) . A tak na serio to sprzedałes te automaty na allegro?
Opublikowano
wiem ze to bardzo niskie obroty - ale chyba silnik nie powinien drzec ...

Przy 700-1000 obr/min - na każdym biegu wyższym niż drugi - ma do tego absolutne prawo :!:

.... ja też to obstawiam , te obroty - to wolne obroty i bez dodania gazu powinien nawet zgasnąc , a co dopiero na wyzszym biegu ...

* - w zależności od typu i wyposażenia