Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowy na tym forum i mam takie małe pytanko,mam e30 2.4 td 115km i ogólnie ma muła strasznego była kiedyś do niej lana ropa w nie najlepszej jakości i dopiero nie chciała jechać od momentu kiedy jest tankowana powiedzmy lepsza ropa i 2 razy był wlany środek do czyszczenia wtrysków to troszeczkę odzyskała mocy, ale niestety trochę jej brakuje. Wczoraj założyłem do niej filtr stożkowy dostała trochę jeszcze mocy tak mi się wydaje :),ale wróćmy do tych wtrysków chciałem w niej wymienić końcówki wtrysków ze względu na tą poprzednią ropę, i mam pytanko czy ktoś to robił jak to wygląda i czy czuć efekt, bo jak by nie patrzyć auto ma 25 lat a wtryski nie były robione w niej podejrzewam że mogło już tam pozaklejać trochę. Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość :D
Opublikowano
wyciągnij wtryski i zawieźć do kogoś kto zbada ci ciśnienie wtryskiwaczy i jak paliwo jest rozpylane, sam tego nie zrobisz bez kombinacji
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

wtryski zostaly sprawdzone. 4 ok 2 nie bardzo jutro zostana wymienione cisnienie na cyl 22.0 zgadza sie uff balem sie tego najbardziej

bylem Tym autkiem na hamowni wykres jest porazka ....

81km gdzie seria miala 115km :/

172nm gdzie seria miala 220nm >.<

Co moze byc przyczyna tego? nie mam jak sprawdzic pompy wtryskowej nie posiadam takiego sprzetu lecz auto pali bez problemu, nie wazne czy mrozy czy nie.

wtryskiwacze puszczaja przy 150 tak jest jest na nich wybite a auto odpala wiec pompa musi dawac tez 150++

prosilbym o jakas podpowiedz bo brak pomyslow mamy ;/

w tych pompach psuja sie nastawniki ale jesli cos takiego sie stanie to obroty faluja, traci moc a u mnie obroty sa ok tylko moc nie ta.

Moze ktos posiada sprawna pompe do e30 2.4TD

Opublikowano
wtryski zostaly sprawdzone. 4 ok 2 nie bardzo jutro zostana wymienione cisnienie na cyl 22.0 zgadza sie uff balem sie tego najbardziej

pomyliłeś stopień sprężania z ciśnieniem sprężania

ciśnienie sprężania to ponad 30bar w m21 a 22 to silnik do remontu

Opublikowano

BMW 324td - M21D25

pojemność skokowa: 2443 cm³ (turbo)

ilość cylindrów / ilość zaworów: 6(układ rzędowy)/ 12

moc maksymalna / przy obrotach silnika na min.: 115 KM (84 kW) przy 4800 obr/min

maksymalny moment obrotowy Nm / przy obrotach silnika na min.: 220 Nm przy 2400 obr/min

stopień sprężania: 22,0

średnica x skok tłoka: 80,00 mm × 81,00 mm

układ zasilania: pompa Bosch

0-100km/h: 11,9 s

prędkość maksymalna: 187 km/h

Opublikowano
to bylo mierzone takim pistoletem ktory byl montowany razem z wtryskiem(pusty w srodku) na jego miejsce i wydaje mi sie ze wszystko ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

30 ty chyba zdrowe ezgemplarze dają. Jak by było 25-28 to już jest dobrze. 22 to rzeczywiście trochę mało, ale wątpię by był to jedyny powód takiego spadku mocy. Podejrzewam że turbinka juz nie pompuje tyle co potrzeba i przez nią jest taki brak mocy....

Jeśli mierzyłeś ciśnienie sprężania to powinny Tobie zrobić próbę olejowa, to znaczy wlać z 20ml oleju do cylindra i wtedy zmierzyć. Jesli wzrosnie znacznie to znaczy ze pierścienie do robienia, jeśli różnica bedzie na poziomie 2-3 barów to z pierścieniemai jest wszystko OK.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW 324td - M21D25

pojemność skokowa: 2443 cm³ (turbo)

ilość cylindrów / ilość zaworów: 6(układ rzędowy)/ 12

moc maksymalna / przy obrotach silnika na min.: 115 KM (84 kW) przy 4800 obr/min

maksymalny moment obrotowy Nm / przy obrotach silnika na min.: 220 Nm przy 2400 obr/min

stopień sprężania: 22,0

średnica x skok tłoka: 80,00 mm × 81,00 mm

układ zasilania: pompa Bosch

0-100km/h: 11,9 s

prędkość maksymalna: 187 km/h

No właśnie mowa jest o stopniu sprężania. TO jest wartość techniczna, stała dla danego typu silnika, wyliczane ze skoku, średnicy i wielkości komory spalania. A ciśnienie spręznia jest wartościa zmienna, w zależności od szczelności silnika, ilości powietrza itp. Z reguły jest tak że ciśnienie sprężania powinna być wyższe niż podaje to stopień. W moim przypadku silnik mój nma stopień 10,5 czy tam 11, a mierzone ciśnienie po ponad 300tyś to lekko ponad 12. Zdrowe M40 osiąga nawet 14. U Ciebie do przyjecia wartością ciśnienia powinno być minimum 25-26 barów...

PZDR>

Opublikowano

hmm tak sobie siedzialem i myslalem na chlopski rozum zeby cos polecialo z wtrysku potrzeba 150, pompa tyle daje a jesli przyspieszam to pompa daje wiecej zeby z wtrysku czesciej psikalo.

Rozwiazanie moja pompa padla i nie jest wstanie wydusic z siebie tyle co powinna w koncu ma 25 lat ma prawo sie zepsuc

przepraszam jesli sie myle w jakims poscie moje pojecie o mechanice jest male, moj ojciec jest mechanikiem ja sie ciagle ucze na swojej bestii

Opublikowano
tylko 2 cyl walnal wiecej pokazal 24 a reszta 23 i jeden pokazal 22 rowno mysle ze to bedzie ok bo jesli nie pasuje coz tym to zostaje mi tylko swap a chcialbym zostac przy serii jakos kreci mnie to autko ;] ale w orginale
Opublikowano

kriss na własne oczy widziałem jak zdrowe m21 po 32 bary wypluło :)

zdrowe isy mają po 14-15 bar

przy takim ciśnieniu to ma prawo sporo km uciekać

Opublikowano
to co ja robilem skonczylem wiec jutro jade do Opola szukac specjalisty ktory mi powie dlaczego tak jest a nie innaczej dzieki za pomoc
Opublikowano
na kolektorze ssacym jest czujnik jakis od czego to mozebyc?:D koles z aso powiedzial mi ze auto pali wiec pompa odpada umowil sie na komputer ze mna na przyszly tydzien
Opublikowano

na bloku sa dwa czujniki i ten w kolektorze ktore widoczne sa bez wiekszego wysilku. sa jeszcze jakies 3 gdzies na silniku o ktorych mi ojciec mowil ale zapomnialem gdzie sa dokladnie.

wiec tak jeden z bloku pokazuje temperature silnika a drugi jest chyba od ssania bo gdy go odlaczam to obroty ida w gore, a ten z kolektora nie wazne czy jest czy go nie ma, nie widze zadnej roznicy.