Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no dobra to olewam :mrgreen:

a tak na powaznie jak silnik masz w dobrym stanie i cie stac to zalej pelny syntetyk, jak troche gorzej z kasą, albo silnik juz nie chodzi jak pszczółka to półsyntetyk... nie wiem po co takie tematy po raz setny zakladac :roll:

Opublikowano
napewno lotosa nie zaleje bo szkoda coś takiego lac a mam silnik po remącie . i tak pytam jakie są najlepsze oleje do tego typu :)
Opublikowano

... generalnie to tak jak w książce serwisowej napisane , olej ma spełniać odpowiednią klasę,jeżeli chodzi o twój silnik to API CD/CE....

czyli przykładowo ten nieszczęsny olej mineralny LOTOS 15w40 thermal control ma klasę jakościową API CF ... więc spokojnie wystarczy ,a to tylko "nieszczęsny lotos MINERALNY!!!"...więc jeżeli nie zamierzasz zmieniać oleju co 12-15 tyś to w zupełności wystarczy ten olej ,zawsze możesz wlać olej syntetyczny np. CASTROL EDGE 5w40 (syntetyczny !!!)turbo diesel, który też ma klasę CF ,ale kosztuje 120zł zamiast niecałych 50zł (opakowania 4l.) ....

eSKa

Opublikowano
dzieki wielkie :) a mam jeszcze takie pytanie ma ktoś może licznik sprawny w 100% bo mój ma jakieś problemy z pokazywaniem paliwa , potęciometr jest dobry tylko tam na tej płydce jest jakiś bul