Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam BMW E36 Coupe z silnikiem 2,5i na Vanosie. Problem jest w tym, że wyczuwam mocne szarpanie gdy próbuje ruszyć bez gazu (gdy ruszam na większych obrotach wszystko jest w porządku). Przy większej prędkości czuć cykliczne wibracje niezbyt silne. Co może być tego przyczyną? Podpora, lącznik a moze dwumas?
Opublikowano
u mnie w e34 były to dwumas przy opisywanych objawach ruszania bez gazu lub z niskimi obr, ale to cykliczne szarpanie, może łącznik wału?
Opublikowano

Te trzy rzeczy typuje, choć może okazać się calkiem coś innego. Prócz tych objawów które pisalem, nic się nie dzieje. Jak często padają kola dwumasowe?

Obilo mi się o uszy, iż w 325tkach często padają podpory walu, to prawda?

ps. O ile sprawdzenie tego, co się dzieje za skrzynią biegów nie sprawi problemu, to jednak sprawdzenie sprawności kola dwumasowego, wydaje mi się dosyć skomplikowane. Jakie są objawy awarii jego, czy ktoś z was mial coś podobnego?

Edit@

Jest jeszcze jeden, maly objaw. Jeśli delikatnie nacisnę na pedal sprzęgla czuję wibracje o dosyc malej częstotliwości.