Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ciężko mi dostać opony na tył w rozmiarze 275/40/18 na zimę z Run Flat. Zatem czy nie będzie problemu z ubezpieczeniem jak założę bez Run Flat ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ciężko mi dostać opony na tył w rozmiarze 275/40/18 na zimę z Run Flat. Zatem czy nie będzie problemu z ubezpieczeniem jak założę bez Run Flat ?

Podbijam ;D już prawie zakupiłem Continental TS860 225 50 17V XL, ale mi tak w głowie zaświtało autocasco i się zastanawiam czy nie będzie problemów........ jak szukałem 3 dni opon tak teraz wertuje tematy z autocasco. Moja tabliczka znamionowa z USA za dużo nie mówi. Z fabryki auto wyszło na ROF.

Wrzuci mi ktoś na przyszłość tabliczkę ze swojego F30? Moja wersja to 328i.

• 3 lata później...
Opublikowano

Podbije temat bo byc moze ktoś zna roznice miedzy homologacja bmw a homologacja mercedesa M0

W tym temacie walkowany jest temat homologacji opon oraz zastosowania ich w autach bmw z napedem xdrive

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=242171&p=2799232#p2799232

Mam propozycje zakupu felg z oponami w nastepujacych rozmiarach

265/40/21 (przod)

295/35/21 (tyl)

Opony to continenal cross contact bez gwiazdki ale z norma M0 (MERCEDES)

Co myslicie o takim setupie? Ryzyko czy warto rozważyć ta propozycje i przed kupnem pomierzyć obwod kol?

Wedlug tej stronki jest to 0.74% roznicy na nowych oponach

https://www.willtheyfit.com/index.php?w ... offset2=40

Jak ma sie norma bmw z gwiazda do normy M0 (mercedes)?

setup mialby docelowo jezdzic w bmw x5 F15 (niestety producent zaleca inny rozmiar opon zalecanych w tych modelu i zaleca stosowanie opon z gwiazdka szczegolnie w przypadku opon o dwóch roznych szerokosciach z przodu i z tylu )

Zalecane rozmiary wg bmw to np

275/40/R20 i 315/35R20

Lub w przypadku 21 cali

285/35R21 i 325/30R325

Teraz pytanie czy taka norma mercedesa M0 jest godna zaufania ? Czy xdrive nie padnie w niedlugim czasie i jednak trzymać sie sztywno opcji ze jak zmieniac to albo opony tylko na te same szerokosci. Albo w przypadku opon mieszanych tylko stosowac opony z gwiazdka, gdyz norma M0 jest o wiekszej torelancji bledu niz norma bmw z gwiazdka ?

Porownywal ktoś kiedys te dwie normy?