Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Planuję zakup E36. Rozglądałem się za wersją z silnikem 2.5 lub 2.8. Mam jednak możliwość kupienia od znajomego E36 z silnikiem 1.6. Atutem tego samochodu jest to, że jest on sprawdzony.

Tutaj pojawia się moje pytanie: jak wyglądają koszty utrzymania E36 2.5/2.8 w stosunku do 1.6? Nie chodzi mi o spalanie, bo wiadomo że 2.5/2.8 więcej spali tylko o ceny części oraz awaryjność poszczególnych modeli.

Będzie to pierwsze auto z tylnym napędem w moim posiadaniu i zastanawiam się czy te 192KM to nie będzie za dużo jak na początek...

Pozdrawiam!

Opublikowano
jak te 1.6 jest ponizej 93 to nie kupuj to silnik m40 na pasku ktory lilubi sie zrywac od czasu do czasu . kup sobie 2.0 spalanie jest podobne jak 1.6 a uwierz mi ze po tych 105 koniach szalu nie ma mialem taka . nie moglem nazekac na ta co mialem bo sluzyla mi 3 lata az jej zabraklo mocy ze 100 zrobilo sie 60 koni . Chyba ze jestes poczatkujacym kierowca to 192 konie moga cie zabic ale tez moga dac ci frajde w zaleznosci od postawy kierowcy. jezeli chodzi o eksploatacje czesci beda troszke drozsze po miedze 4-ro a 6-co cilindrowcu .
Opublikowano

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź :). E36 znajomego jest właśnie z '92 więc już ją sobie odpuściłem.

Powiem szczerze, że jestem dość początkującym kierowcą. Mam 25 lat i Prawo Jazdy od 3. Miałem przynajmniej tą okazję, że od razu po odebraniu prawka mogłem jeździć swoim samochodem. Jestem świadom, że te 192KM to już nie zabawka więc chyba najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie kupno E36 z silnikiem 2.0, a po roku/dwóch jak się nauczę jeździć tylnym napędem mogę pomyśleć nad czymś innym. Wydaje mi się, że jestem rozsądny i odpowiedzialny, ale ilości doświadczenia niestety nie przeskoczę... Co o tym myślicie? Czy ktoś z Was od razu wsiadł do 325/328 :)?

Opublikowano
osobiscie ja wskoczylem z 55km na 150km uwierz mi nie da sie opisac jakie to jest wariactwo szal jak nic z przednio napedowca na tylnio napedowca przeskoczyc to jest nie lada wyczyn ale teraz uwarzam ze tylnio napedowce sa owiele lepsze w utrzymaniu np.takiego jak poslizg kontrolowany, ale z ta dwu zerowka to dobry pomysl . polecam i powodzenia
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ja odrazu kupilem 325 (pierwsze auto), mam go nie dlugo i frajda z jazdy jest. Tym autem trzeba sie nauczyc jezdzic, ale osobiscie polecam, fakt faktem ze z moim troche roboty jest (ale to przez to ze akurat trafilem na taki model ze trzeba przy nim troche porobic i dopiero wtedy pokaze na co bawarke naprawde stac). Pozdrawiam