Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przepraszam ale kolejny temat musze zakladac, gdyz nie dowiedzialem sie nic rozsadnego co mogloby mi pomoc. Otóz mam niedogrzany silnik, wskazowka ledwo podnosi sie, Sprawdzone oba termostaty ktore sa sprawne, jednak posiadam webasto ktore nie dziala. PO podpieciu do kompa pokazuje na uszkodzony kociolek,da sie to samemu naprawic? czy webasto ma cos wspolnego z niedogrzanym silnikiem? chodzi mi czy jest jakis obieg czy cos. Prosze o pomoc.
Opublikowano

Ja mam tez uszkodzone webasto kolego nie dogrzewa ,wcale nie działa .A auto nagrzewa mi sie normalnie napewno troche wolniej niz ze sprawnym webastem ale sprawdzam test 7 i jest 88 stopni oczywiscie wymienione termostaty, główny rok temu ,a egr miesiąc temu .Tagze

śmiem twierdzic ze napewno masz którys termostat uszkodzony ,a moze i obydwa.Oczywiscie przed wymianą termostatu egr miałem tez problem z temperatura silnika.

Opublikowano
panowie dzisiaj wziolem przyczepke z ladunkiem, na wolnych obrotach i zaladowana przyczepka na niskich biegach dala 90st. jednak odrazu spadala temperatura, czyli problem wyglada na to ze nie potrafi utrzymac temp 90st i ciezko dojsc . Wyglada na to ze to termostat egr jednakze sprawdzalem go przedmuchujac i jest szczelny hmmmm??
Opublikowano
panowie dzisiaj wziolem przyczepke z ladunkiem, na wolnych obrotach i zaladowana przyczepka na niskich biegach dala 90st. jednak odrazu spadala temperatura, czyli problem wyglada na to ze nie potrafi utrzymac temp 90st i ciezko dojsc . Wyglada na to ze to termostat egr jednakze sprawdzalem go przedmuchujac i jest szczelny hmmmm??
Opublikowano
Kolego u mnie jak stane i auto chodzi na wolnych obrotach dmuchawa na polowie to tez spada temperatura diesle maja to do siebie ze sie gorzej dogrzewają niz benzynowce.Pewnie jak webasto było by sprawne to temperatura pewnie by nie spadala.
Opublikowano
najprawdopodobniej nie masz typowego webasto tylko podgrzewacz cieczy-w skrócie jak temp wody oraz otoczenia jest ponizej jakichs tam parametrow odpala sie piec i podgrzewa wode w obiegu co w moim aucie przeklada sie na mniej wiecej 7-10 min jazdy przy -20 i wskazowka temperatury stoi na bacznosc:) z piecem nie masz co uprawiac rzezby no chyba ze masz drugi na czesci i wykrecisz co potrzeba czyli najprawdopodobniej zarnik i czujnik plomienia w jednym. takie elementy dostaniesz tylko u panow ktorzy zajmuja sie webasto. Zakładam ze nie padla ci elektronika pieca tylko ten czujnik bo w przeciwnym razie koszt elektroniki jest dosc stresujacy 500-1000zł a sam zarnik z robocizna to ok200-300zł (w gdyni). prawda jest to co pisal jeden z kolegow-ja jak mialem uwalony piec to i tak motor sie nagrzewał tylko dosc dlugo bo ok 20min jazdy po miescie.