Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupilem niedawno bmw e36 150km w ktorym byla zainstalowana instalacja lpg sekwencyjna.

Problem tkwi w spalaniu, czy normalne jest to iz za 50zl robie okolo 70km w miescie?(bylo okolo 17l gazu)

Jazda jest raczej spokojna, unikam gwaltownych przyśpieszeń.

Mam przeczucia ze należy wyregulować lpg dobrej stacji ale pierw wiadomo ze lepiej zapytać.

Opublikowano
150km to typuje ze to 320 to moim zdaniem za dużo, no chyba ze depczesz, moja 318 115km pali 10l na mieście 325 paliło 15 ale dobrze deptane i zwykła instalka, e34 520 24v na sekwencji paliła 12-13 normalna jazda, ale wszystko jest możliwe 540 na mieście nie schodziła z 20 ale zato jazda była bez zbytniego deptania. pojechał bym się zapiąć do kompa sprawdził sondy i przepływomierz świece tez mają wpływ na spalnie.
Opublikowano
Na pewno nie jest to spalanie normalne ;) na 100 wychodzi jakieś 25 litrów, a tyle to spaliła by na ciągłe butowanie. Moja E34 z tym samym silnikiem pali jakieś 14-15 LPG w cyklu mieszanym. Tak jak kolega radził jedź pod kompa i zobaczysz co wyjdzie :cool2:
Opublikowano
Te 17 l gazu powinno Cię po mieście wozić 2 x dłużej, ok 150 km przy spokojnej jeździe. Nawet jeśli instalacja nie jest optymalnie wyregulowana. U mnie przy silniku 1.8 l jak się wezmę i spokojnie jeżdżę to pełen zbiornik (51 l) nawet do 550 km starcza.
Opublikowano

Bylem u majstra od lpg i powiedzial ze spada ciśnienie gazu i to moze byc powodem duzego spalania. Dzwonilem go goscia od ktorego kupilem i powiedzial

ze regenerowal reduktor, wtryski sa magic jet i maja okolo pol roku.

Co trzeba jeszcze sprawdzić zeby obniżyć spalanie?

z góry dziekuję

Opublikowano

Pierwsza i najważniejsza sprawa to poinformowanie jaką sie ma instalacje bo samo okreslenie sekwencyjna to tak jak opisywac samochód jego kolorem.

jaki sterownik jaki reduktor jak tomasetto alaska do 80KM to odrazu wymień na zavoli zeta N lub AC R01 skalibruj na postoju ustaw na drodze i bedzie działać. I spalanie mierz w sposób zatankuj do pełna jak się skonczy (nie jak sie zapali rezerwa lub bedzie ci sie wydawalo ze juz koniec) zatankuj do pełna bedzie to prawie miarodajny wynik.

Opublikowano

Witam

Ja z silnikiem 2,5l na trasie schodzę do 9,3l LPG. Kolo komina nie mierzyłem bo nie jeżdżę wtedy "grzecznie" :)