Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kolejny problem związany z moją E46 zaczął mnie nękać. Problem dotyczy jak w temacie telefonu bluetooth. Sparowałem telefon z radiem. Parowanie zakończyło się komunikatem "Pairing succesed". Przekręciłem stacyjkę na 0 i znowu na 1 i wszystko ładnie działa. Książka kontaktów pojawiła się w radiu. Zabrałem się za testowanie. Zacząłem dzwonić. Normalnie połączenie jest wykonywane. Na telefonie pojawia się proces wykonywania połączenia. Problem jest taki, że w głośnikach nie słychać sygnału, ani głosu rozmówcy po odebraniu rozmowy. Cały czas gra niewyciszone radio... Jak dzwoni ktoś do mnie sprawa wygląda tak samo. Spotkał się może ktoś z takim problemem i pomoże mi go rozwiązać. Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano
Po kolejnych próbach wynik jest taki, że rozmówca mnie dobrze słyszy, ale ja nie słyszę rozmówcy. Rozmówca słyszy wszystko, sygnał, a po odebraniu mój głos w swoim telefonie. W czym może tkwić problem, że nie ma przekierowania na głośniki? Miałem nowe kostki zakładane do radia jednak wydaje mi się, że wszystko było podłączone.
Opublikowano

Robilem kolejne proby. A wiec ten co dzwoni do mnie slyszy wszystko co ja mowie podczas rozmowy. Niestety w glosnikach nie slychac tego co on mowi. Slysze co on mowi jedynie w glosniku telefonu. Tak jakby byl brak przekierowania na glosniki samochodu. Sprawdzane na dwoch telefonach Nokia C3 i HTC Wildfire.

Ogarnia ktoś temat??

Opublikowano

witam,

kupilem ostatnio bmw seria 1 rok 2006 z zestawem bluetooth posiadam IPHONA 4 chcialbym uzywac tego bluetootha ale nie wiem jak skasowac stary numer ktory jest zarejestrowany w radiu. byłoby super gdyby ktos mi pomogł jak to zrobic wszystko krok po kroku. Prosze o pomoc.

pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Podbijam temat do góry. Mam identyczny problem co kolega Piot5rek. Wszystko działa, poza tym - że rozmówcy nie słyszę.

testowane z kilkoma telefonami.

Ktoś ma jakiś pomysł?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

piot5rek a jak sparowałeś telefon?

ja sprawdzałem po vinie - mam bluetooth

jest guzik przy podłokietniku przy tacce na telefon (jest tam nawet gniazdko tylko nie wiem do jakiego modelu)

w papierach mam 4-cyfrowy kod do bluetooth lecz niestety bez instrukcji jak się połączyć

radio mam mk4 z navi próbowałem połączyć się na kilka sposobów i nic

jak byśpodpowiedział byłbym bardzo wdzięczny

Opublikowano

1. Zapłon na pozycję 1

2. Wciskasz przycisk od parowania i trzymasz jakieś 2 sek (przycisk u mnie w podłokietniku)

3. Trzymając dalej przycisk zapłon na 2 (włącza się radio)

4. Po 2 sek puszczasz przycisk (radio przechodzi w stan parowania telefonu trzy diody się świecą)

5. W telefonie wyszukujesz urządzenie BMW coś tam

6. Łączysz się i podajesz kod (mój był w dokumentacji ale z tego co wiem jest też zapisany na module BT w bagażniku)

7. Później wyłączasz zapłon i przy następnym uruchomieniu telefon powinien się sam sparować z autem. Jeśli będzie się pytał czy połączyć w opcjach ustawiasz że ma się łączyć bez pytania.

Instrukcja z innego forum. Ja swój sparowałem wg anglojęzycznej instrukcji dołączonej do samochodu.

Opublikowano

no i lipa próbowałem kilka razy i nic

dodam że po przekręceniu kluczyka do pozycji pierwszej załącza się wyświetlacz

albo mam padnięty moduł bluetooth albo wogóle go nie mam :(

ręce opadają :?

Opublikowano

ok sprawdziłem raz jeszcze i udało się.

kluczyk w pozycji zerowej , klikamy i trzymamy przycisk , po ok 3 sekundach przekręcamy kluczyk do pozycji pierwszej dalej trzymając przycisk

następuje synchronizacja - diody w prawym górnym rogu wyświetlacza migają

teraz musze pokombinować z książką telefoniczną itd ale to już szczegół

Opublikowano
Wszystko działa, poza tym - że rozmówcy nie słyszę.

testowane z kilkoma telefonami.

Jeśli temat aktualny to proponuję sprawdzić czy jest sprawny głośnik nad nogami kierowcy. Właśnie jestem po dołożeniu BT w mojej e46 '98 r., wszystko działa, ale dźwięk w głośniku jest trochę kiepski i chrapliwy. Mnie słychać dobrze i wyraźnie, więc nie wiem czy to kwestia podłączenia, czy faktycznie coś nie tak z głośnikiem lub modułem :( , a może wina samego telefonu (trochę już leciwy Siemens S65), trzeba będzie pogrzebać. Być może moduł ULF ma inne zakodowane parametry dźwięku, np. pod model e39, niestety w moim roczniku chyba nie da się dokodować ULF-a, żeby był widoczny pod NCS-em :|

W sumie jestem trochę rozczarowany, bo myślałem, że dźwięk pójdzie przez głośniki radia. Z racji tego, że jest to głośniczek zewnętrzny, nie ma możliwości regulacji głośności, przyciski +/-, ani też potencjometr radia nie mają na to wpływu.

Gdyby ktoś był zainteresowany tematem to zapraszam do mojego postu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=219190

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano

Kilka lat temu grzebałem u siebie jak jeszcze miałem ori radio i bluetooth.

Z tyłu radia miałem podłączone dwa przewody pod gniazdo zmieniarki.

Żółty pod pin 3 on odpowiadał za sterowanie głośnością.

Czarny pin 8 przekazanie dźwięku na głośniki.

Opublikowano
Dzięki za info, jak będę miał trochę czasu to pogrzebię za tym. Pytanie tylko czy w modelach wyposażonych oryginalnie w BT, wyjście było na głośniki radiowe czy też na ten mały jak w moim przypadku. Nic to, zobaczymy, zresztą chodziło mi po głowie obejrzenie tyłu radia czy czasem nie ma jakiegoś wyjścia na zewnętrzne źródło.
Opublikowano

Mówisz o przewodach w dużej kostce z tyłu radia, czy o tej małej od zmieniarki?

Opublikowano

Opublikowano

Ja mam radio kasetowe i z tyłu jest tylko dodatkowe gniazdo chyba pod zmieniarkę. Znalazłem różne opisy gniazd i sam nie wiem, które może być u mnie. Wg jednego schematu "stare gniazdo 17-PIN" 3- Tel In -, 8- Tel In +, gdyby tak było to OK. Ale wg innego dla radia z CD 3- Masa -, 8- Databus -, 10- Databus + i nie ma żadnego oznaczonego pod telefon.

Chyba na razie się wstrzymam z eksperymentowaniem.