Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
są to przeguby homokinetyczne, te tzw większe, w e46 występują dwa rozmiary, ich zużycie czy zatarcia objawiają się stukami - to już wymiana, lub drganiem przy jeździe - to można a nawet powinno się co jakiś czas obsłużyć, mam na myśli otwarcie przegubów i wymianę smaru molibdenowego, oczywiście czyszcząc przeguby wcześniej.
Opublikowano
dzięki. skoro to są przeguby homokinetyczne do dlaczego łapiąc za jeden znich - ten od strony dyferencjału, moge go wsuwac i wysuwać? tak jak w przypadku przegubu kielichowego w przednim napędzie.. Może ośka jest teleskopowa? nie chce tego rozbierać bo szkoda mi opasek.. A objaw mam taki ze powyzej ok 110kmh jak dodam gwaltownie gazu, czuje ze auto wpada w wibracje dosyc potezne(jak bym wjechal na pas kranca jezdni na autostradzie),czuć to własnie z tylu pojazdu . Jest to objaw niezawsze występujący no ale niepokojący.. Odrazu mowie ze doslownie caly spod auta pod zwgledem zawieszenia i napedu mam wymieniony oprucz wlasnie tylnich polosiek :mrgreen:
Opublikowano
Napisałem, wszystko, dosłownie wszystko nowe oprucz półosiek tylnich. Robione na oryginałach :) pozatym objaw występował juz przed remontem zawieszenia tylnego - tulejki kołyski i wachaczy, nowe amory, sprezyny oraz własnie wału - czyli łącznika elastycznego i podpory
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aha, drgania, czyli powinno dać radę :) jeżeli możesz poruszać półośką wysuwając ją z wewnętrznego przegubu to prawdopodobnie spadł tam pierścień segera blokujący koniec półośki na trzonie przegubu - zdemontuj, obie i otwórz wszystkie przeguby, odśwież jak już pisałem, bardzo często to pomaga, prędkość typowa dla tych wibracji - 100km/h
Opublikowano
A nie masz przypadkiem automatycznej skrzyni?

mam automat, ale po kapitalnym remoncie :) skrzynia odpada wraz z reduktorem - to tez nowe :P no okej, rozbiore, odtłuscze, dam nowy smar. Rozumiem ze półoś tylnia nie wydłuża się? chyba powinna skoro chodzi - góra, dół(tak mi się wydaje) chodzi o to ze mam dodatkowo 2 tylne połoski wolne w garazu i je macam, w obydwu tak jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no widzisz, sam też byłem ciekaw odpowiedzi a pytanie o typ skrzyni, w automatach dochodzi jeszcze przekładnia hydrokinetyczna, czyli powiedzmy sprzęgło - daje o sobie znać właśnie drganiami z układu przeniesienia napędu - chyba że jesteś pewien, że to tylne półośki, co do nich to potrafią się trochę poruszać w przegubach które pozwalają na to - ale na pewno się nie wydłużają i kurczą, z obu stron są zablokowane pierścieniami osadczymi i połączone z trzonem przegubu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
dzis dopiero zabrałem się za to. Niestety kolego jestes w błędzie. Oski są teleskopowe. Po sciagnieciu oslony przegubu od strony dyfra widac przegub homokinetyczny(kulowy) jak i też sztyce ktora idzie wgłąb ośki, to wlasnie ona zmienia swoją długość.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po prostu się nie zrozumieliśmy, jak pisałem półośka porusza się w zakresie przegubu, na ile pozwala ruch kulek po koszu, ale jest zablokowana w tym zestawie i sama z siebie jest solidnym kawałem stali, na pewno nie ma tam "teleskopu" - wydłużają i kurczą się przeguby

chyba że w ixie masz jakieś dziwne półośki...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, chciałem odgrzać kotleta i zapytać jaki smar do półosi przednich jest najlepszy? Jest jakiś konkretny smar?Jaki jest koszt opasek i osłon? Pytam z ciekawości bo mimo że nic się nie dzieje, warto byłoby je rozebrać przesmarować od nowa i wymienić na nowe porządne osłony.

Dzieki za sugestie

• 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpowiedź jest w drugim poście tego tematu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii