Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Co prawda znalazłem pare wątków dot. Naprawy przerysowań z AC ale moja sprawa jest ciut inna :) Chodzi o BMW kolegi, otóż ktoś przerysował mu drzwi i błotnik, które już wcześniej były zrobione szpachlą... nie fortunnie blacharz spartolił robotę bo szpachla cała odchodzi :p i teraz czy jak zgłosi przerysowane elementy do ubezpieczyciela to ten nie przyczepi mu się do szpachli pod pretekstem wyłudzenia pieniędzy od ubezpieczyciela ?? miał ktoś podobą sytuację ? Z mojej strony to wygląda tak : Przychodzi rzeczoznawca robi oględziny samochodu i widzi, że porysowane zostały tylko te elementy, które i tak nadawały się już do wymiany. Pierwsza myśl, klient chce wyłudzić pieniądze na naprawę :p Czy mam racje ? Dodam, że na zdjęciu jakie było robione przy podpisywaniu polisy widać odchodzącą szpachle. Pytam tylko dlatego, żeby nie było później niesmacznej sytuacji przy rzeczoznawcy.

Opublikowano
rzeczoznawca potrąci za malowanie oraz za to że element był już naprawiany. Dostanie ok połowe tego co powinien. Tak przynajmniej było w moim przypadku
Opublikowano
wtrąci ubytek wartości i tyle, może lepie będzie to naprawić na nowo własnym kosztem? Przy tym nie potrącą ci zniżki a i tak z ubytku wartości za wiele nie dostaniesz i tym razem dopilnuj by zostało to zrobione dobrze
Opublikowano
to jest chora sytuacja rzeczoznawca i tak zmierzy grubosc powloki lak. a zniszke i tak stracisz 10proc.na rok,co do wyceny to policzy i tak amortyzacje dlatego lepiej i taniej bedzie chyba zrobic to z wlasnej kasy warto tez zobaczyc ile wyjda drugie elementy,mozna kupic uzywane w dobrej cenie i przedewszystkim nie naprawiane,tylko polakierowac i przelozyc a co za tym idzie wyjdzie to na dobre napewno autku,ja jak robie auto to staram sie eliminowac takie elementy juz na samym poczatku no chyba ze chodzi o elementy stale takie jak dach czy tylny panel gdzie wymiana jest pracochlonna i skomplikowana pozdro jacek
Opublikowano
Temat można zamknąć :) kolega ostatecznie naprawił elementy w ASO. Zniżki mu poszły a tak poza tym bez problemu.
Opublikowano
ja jak robie auto to staram sie eliminowac takie elementy juz na samym poczatku no chyba ze chodzi o elementy stale takie jak dach czy tylny panel gdzie wymiana jest pracochlonna i skomplikowana pozdro jacek

Zaraz zaraz jak masz zmieloną tylna scianke to ja zaszpachlujesz, bo duzo z tym roboty ? co to za naprawianie moze folja zaciagnij i polakieruj :duh: albo zdjęcie naprawionej przyklej.

Opublikowano
Sprawa rozwiązana :) Kolega naprawił uszkodzenie w ASO forma bezgotówkowa.... Nie było problemów ponieważ była dopłata przy AC za części oryginalne. Co ciekawe jeżeli naprawa byłaby robiona w formie gotówkowej to odjeliby mu 20% od całej wypłacanej kwoty ponieważ element był wcześniej uszkodzony ( nie zgłoszono tego w terminie 7 dni ) a tak wszystko na koszt ubezpieczyciela czyli jakieś 300% drożej :p gdzie tu logika ? ubezpieczyciel zawsze chce zrobić wszystko na swoją korzyść :) Co najlepsze wycena drzwi bez szyby i obicia do bmw e46 po lifcie 209PLN ???! Zawsze mnie interesowało z kim ubezpieczyciele mają podpisane umowy bo Cena jest ustalona przez Jakiś serwis blacharsko-lakierniczy. W poprzednim samochodzie miałem wymienią szybę, początkowo forma bezgotówkowa wycena przednej szyby solar ( niebieska) z czujnikiem 809zł cena w ASO 2027zł bo jak się okazało do wersji Cabrio jest specjalna szyba tłumiąca dźwięki oraz specjalnie wytłoczona. szukałem na allegro i po warsztatach to najtaniej znalazłem za 1299pln to skąd są podawane przez nich ceny ?