Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam problem z dogrzewniem silnika,polecono mi wymienic termostat który wymieniłem a temp jakos kiepsko rosnie. trasa wawa-pruszkow jakies 15-20 km obroty srednio 2kkm a wskazówka pierszwa ćwiartka. jakies sugestie?
Opublikowano
wymienilem główny na Febi, wymianiali mi w warsztacie więc powinni chyba dobrze odpowietrzyc!?. przed wymiana trzymał temp,ale po właczeniu ogrzewania wewnatrz temperatura silnika spadał od razu do ćwiartki. Teraz jest problem z dogrzaniem silnika. To jest mój pierwszy disel i rece mi opadaja;/
Opublikowano
wymienilem główny na Febi, wymianiali mi w warsztacie więc powinni chyba dobrze odpowietrzyc!?. przed wymiana trzymał temp,ale po właczeniu ogrzewania wewnatrz temperatura silnika spadał od razu do ćwiartki. Teraz jest problem z dogrzaniem silnika. To jest mój pierwszy disel i rece mi opadaja;/

Oj ja sam odpowietrzałem i w końcu sam wymieniłem termostat bo jak słyszałem, że układ się sam odpowietrza albo inne historię które w trakcie tego zabiegu nie raz przegrzały mi motor to zrezygnowałem z mechaników. Nie miałem wtedy czasu i chciałem oddać do warsztatu. W trasie czasami termostat się zawieszał i więcej niż 3/4 skali nie wchodził.

Wymień jak koledzy radzą drugi termostat i będzie ok :) Jaki leci powietrze z nawiewów? Powinno przy 32st być b. gorące. Możliwe, że czujnik podający temp na blat jest zepsuty, ale raczej termostat.

Opublikowano
Jaki leci powietrze z nawiewów? Powinno przy 32st być b. gorące.

powietrze z nawiewów leci ciepłe, przy najwyższym grzaniu jest gorące. dzis w trasie chwilowo wyłaczyłem nawiew to temp silnika szybko wzrosła do polowy, więc ten sam objaw jak przed wymiana termostatu. wymienie ten drugi i mam nadzieje że wszystko wróci do normy. powiedzcie mi czy jazda na niedogrzanym silniku moze spowodować jakieś awarie??

Opublikowano
tak jak piszą wymień drugi termostat i problem na 99% powinien zniknąć :wink: sam zastanawiałem się czy wystarczy tylko główny, w końcu wymieniłem oba (jakiś miesiąc temu) i autko dogrzewa się błyskawicznie :) powodzenia
Opublikowano
A posiadasz webasto w tym samochodzie???

z tego co mi powiedzieli przy zakupie to nie. przy mroźnych dniach po właczeniu silnika i nawiewu słychac jak coś buczy dość głośno przez jakies 2 min z lewej strony w komorze silnika siedzac w środku. ale czy to jest webasto to nie mam zielonego pojecia. co chwila sie dowiaduje czegoś nowego o buni :)