Skocz do zawartości

temp silnika 520d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam problem z dogrzewniem silnika,polecono mi wymienic termostat który wymieniłem a temp jakos kiepsko rosnie. trasa wawa-pruszkow jakies 15-20 km obroty srednio 2kkm a wskazówka pierszwa ćwiartka. jakies sugestie?
Opublikowano
i na jaki wymieniles ,oryginal czy zamiennik??
Opublikowano
  • Autor
wymienilem główny na Febi, wymianiali mi w warsztacie więc powinni chyba dobrze odpowietrzyc!?. przed wymiana trzymał temp,ale po właczeniu ogrzewania wewnatrz temperatura silnika spadał od razu do ćwiartki. Teraz jest problem z dogrzaniem silnika. To jest mój pierwszy disel i rece mi opadaja;/
Opublikowano
Tam są dwa termostaty wymień jeszcze ten drugi ;)
Opublikowano
wymienilem główny na Febi, wymianiali mi w warsztacie więc powinni chyba dobrze odpowietrzyc!?. przed wymiana trzymał temp,ale po właczeniu ogrzewania wewnatrz temperatura silnika spadał od razu do ćwiartki. Teraz jest problem z dogrzaniem silnika. To jest mój pierwszy disel i rece mi opadaja;/

Oj ja sam odpowietrzałem i w końcu sam wymieniłem termostat bo jak słyszałem, że układ się sam odpowietrza albo inne historię które w trakcie tego zabiegu nie raz przegrzały mi motor to zrezygnowałem z mechaników. Nie miałem wtedy czasu i chciałem oddać do warsztatu. W trasie czasami termostat się zawieszał i więcej niż 3/4 skali nie wchodził.

Wymień jak koledzy radzą drugi termostat i będzie ok :) Jaki leci powietrze z nawiewów? Powinno przy 32st być b. gorące. Możliwe, że czujnik podający temp na blat jest zepsuty, ale raczej termostat.

Opublikowano
To raczej właśnie ten drugi termostat. Temat pojawia się co jakiś czas. Na pewno dobre odpowietrzenie :D
Opublikowano
  • Autor
Jaki leci powietrze z nawiewów? Powinno przy 32st być b. gorące.

powietrze z nawiewów leci ciepłe, przy najwyższym grzaniu jest gorące. dzis w trasie chwilowo wyłaczyłem nawiew to temp silnika szybko wzrosła do polowy, więc ten sam objaw jak przed wymiana termostatu. wymienie ten drugi i mam nadzieje że wszystko wróci do normy. powiedzcie mi czy jazda na niedogrzanym silniku moze spowodować jakieś awarie??

Opublikowano
Jak trochę pojeździsz to nic się nie stanie choć to nie dobrze jeździć na nie dogrzanym silniku. Po wymianie pisz co i jak. Powodzenia :D
Opublikowano
tak jak piszą wymień drugi termostat i problem na 99% powinien zniknąć :wink: sam zastanawiałem się czy wystarczy tylko główny, w końcu wymieniłem oba (jakiś miesiąc temu) i autko dogrzewa się błyskawicznie :) powodzenia
Opublikowano
  • Autor
A posiadasz webasto w tym samochodzie???

z tego co mi powiedzieli przy zakupie to nie. przy mroźnych dniach po właczeniu silnika i nawiewu słychac jak coś buczy dość głośno przez jakies 2 min z lewej strony w komorze silnika siedzac w środku. ale czy to jest webasto to nie mam zielonego pojecia. co chwila sie dowiaduje czegoś nowego o buni :)