Skocz do zawartości

BMW 316 Przerywa przy ruszaniu, obroty falują.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zmagam się od jakiegoś czasu z przykrym problemem. Mam BMW E36 316 COMPACT 75KW Z 1995 roku.

Auto przy delikatnym ruszaniu przerywa, skacze. Nie da się w ogóle jeździć po parkingach. Auto ogólnie gubi obroty wieczorem po zapaleniu gaśnie, jeżeli od razu nie zacznę gazować lub jechać. Na małych obrotach skacze i jedzie bardzo nieregularnie.

W trasie zachowuje się spoko.

Wyczytałem o takich przypadkach - wymieniałem co tam pisali - nowe świecie i przewody - nic się nie zmieniło. Miałem błąd sony labmda, właśnie wróciłem z Carfixa w Szczecinie, gdzie założyli nową Boscha. Nic się nie zmieniło, obroty falują auto skacze, a ja już mam dość jazdy w taki sposób. To już mój start passat b3 z89 roku lepiej jechał:/

A jeszcze pół roku temu autem jeździło się idealnie.

Może ktoś pomoże?

Pozdrawiam Krzysiek

Opublikowano
Czyli diagnostyka komputerowa wykazała tylko błąd sondy lambda?
Opublikowano

Jeśli diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, to sprawdź:

1. w jakim stanie są przewody zapłonowe, czy nie są popękane i czy są prawidłowo podpięte

2. w jakim stanie jest przewód gumowy przy kolektorze dolotowym, ma być szczelny i nie popękany a opaski metalowe dobrze poskręcane

3. w jakim stanie jest regulator biegu jałowego

4. czy w komorze silnika nie czuć zapachu paliwa - mogą delikatnie puszczać przewody paliwowe przy opaskach łączeniowych

5. w jakim stanie jest filtr powietrza i bardzo często olewany filtr paliwa (data produkcji jest ważna)

6. w układzie zapłonowym pozostają Ci jeszcze cewki zapłonowe.

Opublikowano
Jeśli jest taka opcja to podjedź do carfixa i poproś o ponowną diagnostykę problemu, tak będzie najszybciej masz bardzo trwały silnik i warto o niego zadbać :D
Opublikowano
Na samym początku odepnij silniczek krokowy i w środku wpuść WD-40 kilak razy, postukaj, aby powylatywał syf. i ponownie zamontuj. Miałem podobne defekty - pomogło.
Opublikowano
mam 1.6 m43 i u mnie wystepowalo to samo , oprocz wyczyszczonej kostki lambdy ( bo siedziala w niej woda) wymienilem filtr paliwa, poniewaz jechalem na rezerwie i mulu z baku mi zaciagnelo po tych czynnosciach wszystko wrocilo do normy