Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum i chciałem się w pierwszej kolejności z wszystkimi przywitać.

Jest to mój pierwszy post a zarazem pytanie do osób posiadających takie auta.

Byłbym wdzięczny za Waszą opinię w kwestii wyboru przed którym stanąłem.

Mam okazję stać się posiadaczem dwóch samochodów:

BMW E87 118d 122KM z 2007 roku lub BMW E90 320d 163KM z tego samego roku.

Oba samochody raczej standardowe jeżeli chodzi o wyposażenie.

Nie wiem czy lepiej dołożyć parę tysięcy do "jedynki" ( xenon, m-pakiet zewnetrzny, program na 150-160 km) czy pozostać przy serii w trójce.

Pytanie dotyczy które auto będzie lepsze waszym zdaniem.

Wcześniej jeździłem Seatem Ibizą FR 1.9 tdi 130 km z 2008 roku i zależy mi na tym żeby auto było nie mniej dynamiczne i fajnie się prowadziło.

Nie ukrywam że wizualnie preferuję jedynkę ale mam wątpliwości co do tego silnika. czy nawet po programie spełni moje oczekiwania.

Oba samochody mają w granicach 100 tys oryginalnego przebiegu.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie !!!

Opublikowano

Witam

Jeśli bardziej podoba ci się e87 to poszukałbym mocniejszego silnika w tym nadwoziu, wydaje mi się ze lepiej kupić mocniejszy motor niż robic chiptuning, zawsze to bezpieczniejsza opcja, osobiście odradzałbym kupowanie slabszego auta niz to ktorym obecnie jezdzisz.

Opublikowano

W tym cały szkopuł że "muszę" zdecydować się między tymi dwoma konkretnymi samochodami.

Są z pewnych rąk i w atrakcyjnych cenach więc szukanie innego egzemplarza odpada.

Silnikiem zdecydowanie jestem za 320d ale nie jeździłem żadnym z nich więc nie mam zdania.

Może ktoś się wypowie co do awaryjności tych silników i głównych różnic między nimi.

Opublikowano

Bardziej widzi mi się jedynka poza tym cena też niższa, ale wolałbym mocniejsze auto.

Jestem ciekawy czy 118d po czipie będzie jakoś jechać.

Co do chipa w 320d jestem przekonany że przy ok. 200 km będzie już dynamicznie.

Wiecie może jakie mogą być różnice w osiągach po chipie w obu modelach?