Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy od jakiegoś czasu borykam sie z problemem zamykania drzwi i to aż 3 z nich. Chodzi o drzwi pasażera z przodu oraz oboje z tyłu.

Przy otwieraniu z kluczyka, pilota czy guzika wewnątrz nie ma problemu. Za każdym razem wszystkie drzwi sie otwierają. Problem jest z zamykaniem, gdyz nie zaskakują rygle.

Zazwyczaj jest to uzależnione od temperatury, latem gdy cały samochód jest ciepły często wszystkie drzwi sie zamykają. Obecnie zimą jest gorzej i zazwyczaj muszę obejść cały samochód na okolo i pozamykać wszystkie drzwi (wcisnąć te bolce na drzwiach), aby później móc triumfalnie zamknąć samochód z pilota. Jest to bardzo irytujące i chciałbym zapytać czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał. Chciałbym zebrać jakieś wstępne info zanim zabiorę sie za rozbieranie boczków, aby nie było sytuacji, że zdejmę tapicerkę i nie będę wiedział co dalej robić.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Biorąc sprawę na logikę, to gdyby był uszkodzony modół komfortu to te drzwi zawsze miałyby problem z zamykaniem, a także z otwieraniem które działa za każdym razem. Poza tym, gdy zamykam samochód, to te "bolce" znajdujące sie na drzwiach próbują wykonać ruch, jednak wygląda to jakby coś je blokowało, lub o nie zahaczało od środka.
Opublikowano
Dzieje się tak dlatego, że styki przekaźników w module komfortu są zaśniedziałe, a przez to prąd docierający przez nie do siłowników w zamkach jest zbyt mały - to nie logika tylko czysta fizyka :mrgreen: i jest to standardowy problem w e46 ;) No chyba że zdarzył się jakiś cud i faktycznie zamki z jakiegoś powodu ciężko pracują, ale wątpię...
Opublikowano
Ja miałem prawie to samo, tylko u mnie czasami nie otwierał. Na 99% są to te przekaźniki.