Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś z was malował zaciski hamulcowe ? Mam taki dylemat czym najlepiej je oczyścić z rdzy bo jak wiadomo maja one bardzo chropowata powierzchnie i po szlifie wiertarka i druciakiem i tak w zagłębieniach zostaje rdza kupiłem tez odrdzewiacz a i tak rdza jest w zagłębieniach i nie wiem czy malować tak czy musza być zaciski na błysk wyszorowane?

A i jak dostać się do trudno dostępnych miejsc i zakamarków ? bo tam na pewno druciakiem nie wejdę i czy wogole jest sens robić to dokładnie czy oczyścić to z grubsza i walić lakier?

Opublikowano
I tak Ci nikt tam nie zagląda, ja bede robił to za jakiś tydzien i kupię spraye oczyszcze to jak tylko bede mógł odtłuszcze walnę byle jakim podkładem i na to lakier.
Opublikowano

Kolego najlepiej na wiertarke druciaka założyć i wyczyścić z wiekszej rdzy ;)

Ja malowałem prosto po druciaku, odtłuściłem tylko spayem do tarcz i farbką do zacisków ;)

Ponad rok juz sie trzyma! żadnych odprysków czy wyłażącej rdzy :twisted:

Z tym ze dałem tam 2 warstwy bez żadnego podkładu. 1 mała puszka wystarczy na 4 zaciski po 2 warstwy i jeszcze zostanie ;>

Opublikowano
No chyba ze chcesz to zrobic porzadnie to polecam piaskowanie, podklad i farba wysokotemperaturowa
I po takim zabiegu bedzie najdluzszy efekt,lecz koszta i konieczność demontażu.
Opublikowano
Jednak nie zdecyduje sie na piaskowanie bo kaszta mnie przewyzszaja. Czy przy malowaniu w takiej temp. jak teraz jest ok 0 do 2*C moze lakier nie przystawac do zaciskow i miec krotka zywotnosc?
Opublikowano
przynajmniej musi byc te 25 stopni . Pozatym jesli jest zimno a teraz jeszcze jest duza wilgotnosc powietrza to ten lakier odpadnie. Koszt piaskowania 20zl 2 zaciski + bebny ja tyle placilem
Opublikowano
etam, ja swoj motorek co miałem malowałem o takiej porze przy ujemnej temp i nie odchodziło a to była zajebista maniana ;D wyrównałem lekko szmata przetarłem i lakier ;D i było ok nie odchodziło nic :)
Opublikowano

Kolego odpowietrzanie jest banalnie proste.

A malowanie na mrozie to strata czasu i pieniedzy. Pod farba jest wilgoc i odpada z pierwszym deszczem. A tak nawiasem jesli masz stalowki bo na zime sie je zaklada raczej bo szkoda aluskow to tak bardzo zaciskow nie widac. Wiec przeloz to na wakacje.

Opublikowano

No w stalówki jeszcze na ten sezon się nie zaopatrzyłem tak wiec jeżdżę na alusach.

Czy odpowietrzanie polega tylko na tym zęby jedna osoba pompowała hamulec a druga odkręcała i zakręcała odpowietrznik w zacisku? jeśli jest to tak łatwe jak w poradnikach to raczej wyjmę zaciski i bęben i je pomaluje w ciepłym miejscu.

A i czy przy zmianie sprężyn na ''sportowe'' :8) trzeba wyjmować całego mcpearsona(nie wiem jak to się pisze) i ustawiać zbieżność od nowa? pytam bo jesli tak to bym poczekał ze 2 dni jak przyjdą sprężyny i odrazu mcpearsona bym wymontował z tarcza i zaciskami to będzie jedna robota.

Opublikowano
kolego do wymiany sprężyn musisz wyciągać cały amortyzator i musisz mieć ściągacz do sprężyn po drugie jak chcesz malować zaciski to lepiej je wypiaskować i zrobić to porządnie.
Opublikowano
zbierznosc ustawiasz jak koncowki odkrecasz. natomiast gdy odkrecasz amortyzator to ustawiasz kat amortyzatora (kola). Sprzedam ci pewien patent zaznacz jakims gwozdziem czyms ostrym na amortyzatorze w ktorym miejscu byla sruba
Opublikowano
nie musi miec sciagacza do sprezyn odkreca srube gorna amorka dzwiga do gory i wychodzi sprezyna odkreca amorek i wyciaga juz rozebrane a potem wklada tak samo obniza auto sprezyna sie poddaje wychodzi amorek gora skreca a co do odpowietrzania chamulcow w aptece spraw duza strzykawke kawalek wezyka i po prostu bedziesz wyciagal plyn az nie bedzie powietrza z zaworka i zakrecasz i wszystko gra:D
Opublikowano
A da rade potem ten sam płyn z powrotem zalać czy już się nie nadaje ? bo w sumie nie chciał bym zmarnować prawie nowego płynu. A i jaki klucz potrzeba żeby odkręcić piastę ta co się na niej kolo trzyma? bo to chyba nie bedze normalny klucz tylko jakiś specjalistyczny a ja tez by było pomalować.
Opublikowano
zbierznosc ustawiasz jak koncowki odkrecasz. natomiast gdy odkrecasz amortyzator to ustawiasz kat amortyzatora (kola). Sprzedam ci pewien patent zaznacz jakims gwozdziem czyms ostrym na amortyzatorze w ktorym miejscu byla sruba

kolego pokaz mi gdzie sie ustawia kąt pochylenia koła w E36 :mad2: masz dwie sruby i zero regulacji.

kąt jest fabrycznie ustawiony.

Opublikowano

kolego pokaz mi gdzie sie ustawia kąt pochylenia koła w E36 :mad2: masz dwie sruby i zero regulacji.

kąt jest fabrycznie ustawiony.

pewnie jezdzil na luznych srubach i tak rozrobione ma ze moze pochylac kolo :D