Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na poje pytania dlatego chciałbym poruszyć ten temat.

Wiem ze w mojej e39 z 2001r skrzynia automatyczna sama adoptowuje się do stylu jazdy kierowcy. Mam jednak kilka pytań :

Jest możliwość wykasowania poprzednich adaptacji tak aby skrzynia uczyła się na nowo??

Czy warto zmieniać adaptacje skrzyni??

czy po wykasowaniu adaptacji coś to da, czy skrzynia będzie zmieniała inaczej biegi,płynniej??

Słyszałem również o kilku trybach zmiany działania skrzyni np żeby skrzynia zmieniała płynniej biegi albo bardziej agresywnie przy wyższych obrotach. Czy to prawda i w jaki sposób da się to zrobić.

Opublikowano

Jest możliwość wykasowania poprzednich adaptacji tak aby skrzynia uczyła się na nowo??

Mozna to zrobic np INPA

Czy warto zmieniać adaptacje skrzyni??

Instrukcja BMW mowi:

DO NOT clear adaptation values unless directed to do so by technical assistance.

Clearing pressure adaptations should not be done to resolve a customer

complaint. The only time that you would need to do so is after a transmission or

valve body replacement or software change.

Opublikowano
reset adaptacji możesz też zrobić przez odłączenie akumulatora na conajmniej 30 minut. Ja nie zauważyłem znacznej różnicy po resecie, gdyż zarówno ECU DME jak i skrzyni uczy się nonstop, także po pewnym czasie /danym stylu jazdy/ przystosowuje się do nowych warunków... Co do trybów skrzyni to sama przystosowuje się do warunków /czytaj stylu jazdy/. Zrób reset to ocenisz sam jaki jest efekt.
Opublikowano
Kolego wymień lepiej olej z filtrem i wgraj najnowszy soft, wtedy odczujesz zmianę w pracy skrzyni. Po adaptacji odczujesz zmianę jednakże jest ona krótkotrwała bo na czas nauki czyli około 80 km.
Opublikowano
Kolego wymień lepiej olej z filtrem i wgraj najnowszy soft, wtedy odczujesz zmianę w pracy skrzyni. Po adaptacji odczujesz zmianę jednakże jest ona krótkotrwała bo na czas nauki czyli około 80 km.

w jaki sposób wgrać najnowszy soft i z kad go dostać ?? olej wymieniałem. Jaki powinien być prawidłowy stan oleju w inpie ??

Opublikowano

Nowy soft wgrasz za pomocą kabla i programu WinKFP, DIS lub SSS, oczywiście musi to zrobić ktoś kto się zna.

Poziom oleju powinieneś mieć taki aby przy 50 stopniach skrzyni lekko wylewał się poprzez korek przelewowy.

Opublikowano
Nowy soft wgrasz za pomocą kabla i programu WinKFP, DIS lub SSS, oczywiście musi to zrobić ktoś kto się zna.

Poziom oleju powinieneś mieć taki aby przy 50 stopniach skrzyni lekko wylewał się poprzez korek przelewowy.

Program inpa cały czas pokazuje 89% poziomu oleju. ile mniej wiecej kosztuje zmiana softu i czy to w ogóle pomorze w moim przypadku. Skrzynia działa płynnie jedynie na trybie ręcznej zmiany biegów kiedy zmieniam bieg przy wyższych obrotach z 2 na 3 nie dodawając gazu jest szarpnięcie dodam ze przy innych biegach zmienia płynnie inpa również nie wykazuje żadnych błędów co moze być przyczyną ??

• 4 lata później...
Opublikowano

Wybaczcie odświeżanie kotleta,ale idealnie wpisuje się w moje pytanie - po paru zawirowaniach z BMW, w końcu udało mi się ją jako-tako ogarnąć, ale niestety skrzynia zaczyna momentami szarpać - zwłaszcza przy dynamicznym dodaniu gazu biegi zmienia jakby gwoździe wbijała...

Plus wydaje mi się,że dzięki adaptacji zacznie szybciej zmieniać biegi,bo póki co robi to na wysokich obrotach albo długo trzyma zanim zmieni bieg (np. zmienia biegi przy 3-4k chociaż mogłaby przy 2-2,5k albo jest 2-2,5k i skrzynia tak trzyma przez np. 10-15 sekund zamiast zmienić szybciej). I przełoży się to na spalanie (to moja cicha nadzieja)

Fakt,że ze skrzynią automatyczną w BMW nie mam doświadczenia - tyle co teraz w mojej E39, ale w drugim aucie z automatem te zmiany biegów są przyjemniejsze - delikatnie naciśnięty pedał gazu, 2k i skrzynia sama zmienia biegi - choć to nie ZF a Ultradrive od Chryslera