Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po rozkodowaniu mojego numeru VIN dowiedziałem się, że posiadam w aucie

"S848A ENLARGED WIRING HARNESS Rozszerzona wiązka kabli".

I tu mam pytanie, co mogę w taką wiązką zrobić?

1. Czy taka wiązka daje mi możliwość podłączenia oświetlenia nóg, kierowcy i pasażera?

2. Czy taka wiązka daje mi możliwość podłączenia komputera pokładowego?

Zanim zacznę grzebać i szukać w aucie przewodów, wolę zapytać. Czy rozszerzona wiązka kabli daje mi możliwość podłączenia tego co bywało w full-opcjach? Czy może istniały różne wersje rozszerzonych wiązek? I tak np. jedna wersja pozwalała na podłączenie tylnych elektrycznych szyb a inna np. dodatkowo komputer pokładowy?

Wszelkie informacje mogą okazać się b. cenne.

pozdrawiam

Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano
moim zdaniem predzej bedziesz mial wiazke pod klime, lub wzmacniacz ori no ciezko powiedziec :)

No klimę mam. Moje wyposażenie to :

Dane pojazdu
Art.

Wartość
Numer podwozia WBACA31030EG88847
Kod typu CA31
Typ 318I (EUR)
Typoszereg E E36 (4)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M40
Pojemność skokowa 1.80
Moc 83
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor LAGUNENGRUEN METALLIC (266)
Tapicerka ANTHRAZIT STOFF 4-TUERER (0465)
Data prod. 1992-04-03

Składanie Wyposażenie
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S210A ANTI-BLOCKIER-SYSTEM ( ABS ) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy
S240A LEATHER STEERING WHEEL Kierownica skórzana z pod.pow.
S301A DIEBSTAHLWARNANLAGE MIT ZV Autoalarm
S303A INNENRAUMSCHUTZ/NEIGUNGSALARMG Ochrona wnętrza z czujn. alarm. nachyl.
S314A HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu
S410A WINDOW LIFTS, ELECTRIC AT FRONT Siłownik szyby elektryczny przedni
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S498A HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S500A HEADLIGHT WASHER SYS/INTENSIVE CLEANING Inst.czyszcz.refl./Czyszcz. intensywne
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa
S530A AIR CONDITIONING Klimatyzacja
S564A INTERIOR LIGHT PACKAGE Pakiet oświetlenia wnętrza
S660* BMW BAVARIA REVERSE RDS 
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S679A HECKSCHEIBENANTENNE Antena tylnej szyby
S690A CASSETTE HOLDER Uchwyt kasety
L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria
S848A ENLARGED WIRING HARNESS Rozszerzona wiązka kabli

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Pytaj BIZONA, on Ci powie. Możęsz na PW>

PZDR>

Nie mogę go znaleźć :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I sam się znalazł :mrgreen: Ale Bizon, możę byś na forum napisałe co z tym można zrobić, no chyba żę jest już na forum.

PZDR>

Opublikowano

Rozszerzona wiązka, dużo zależy od modelu.

Spotkałem się że np. elektryczne szyby z przodu a wiązka jest i z tyłu pomimo korbek. (sedan)

Dodatkowo wiązki do systemu głośników, są z 1 głośnikiem w drzwiach a kostki są do 2 głośników, wzmacniacza.

Tak samo z OBC, zazwyczaj jest czarna kostka dołożona.

Dodatkowe oświetlenie, halogeny, zasilanie np. tylna kanapa lewy boczek kostka 3 pin biała, po co ? hmm sam nie wiem ale jest.

Ogólnie jest to instalacja do brakujących elementów wyposażenia. Jak kupowało się auto można było sobie doposażyć auto w maty podgrzewane i inne bajery.

Moje auto jest w trakcie operacji odchudzającej i kabli wypadło z niego już sporo.

http://img94.imageshack.us/img94/2645/imag0948d.jpg

By bizon8000 at 2012-01-21

A co można z nią zrobić ? :twisted: wyciąć, wyrwać, wywalić :twisted:

http://www.bmw-klub-poznan.pl/printview.php?t=8371&start=0&sid=d8bcca410911566ef76e8c0d91b59a19

tel. 514.99.46.99
Opublikowano

hmm , wtrące 3 słowa.

Otóż podczas wyjmowania szyb tylnych bocznych i tych małych, nie wiem co to było ale chyba mam podgrzewane te małe boczne z tyłu szyby bo idzie do nich kabel i taka płtyka itp.

U mnie wyprowadzone są kostki do drzwi, wiem ze jedne sa na el szyby a dwie inne do czego tez nie wiem ? i po rozkodowaniu vin tez mam rozszerzoną wiązke instalacji... dziwne.

Opublikowano
hmm , wtrące 3 słowa.

Otóż podczas wyjmowania szyb tylnych bocznych i tych małych, nie wiem co to było ale chyba mam podgrzewane te małe boczne z tyłu szyby bo idzie do nich kabel i taka płtyka itp.

U mnie wyprowadzone są kostki do drzwi, wiem ze jedne sa na el szyby a dwie inne do czego tez nie wiem ? i po rozkodowaniu vin tez mam rozszerzoną wiązke instalacji... dziwne.

a mzoe to po prostu antena jest ??

Opublikowano
mam wiązkę kabli od klapy bagażnika do puchy z bezpiecznikami do 318. jak jestes zainteresowany to oddam za grosze. wiazka jezdzila u mnie w aucie i nie dzialo sie nic z nią.pozdrawiam
Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Panie i Panowie, to teraz pytanie:

wczoraj rozbierałem element środkowej konsoli, ten w którym siedzi zapalniczka, dioda alarmu (ten element pod zegarkiem). Zauważyłem że pod jego spodem mam taką małą czarną plastikową "puszeczkę", bez oznaczeń. Jest na niej tylko naklejka z kodem paskowym i oczywiście kilka numerów (żadnej nazwy). Do tyłu tej puszki podłączone są grube wiązki (kilkanaście kabli w każdej wiązce) zakończone wtyczkami: niebieskia, biała i czarna.

Co to może być? Coś od ogrzewania, klimatyzacji (bo mam w aucie)???

Wyglada ona na coś zamontowane fabrycznie, ponieważ wiązki kabli do niej idące są ładnie owinięte i zabezpieczone - nie po "garażowemu" :wink: .

pozdrawiam