Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój problem z klaksonem staje się męczący. Otóż, klakson działał. Jak dałem auto na wymianę skrzyni na manual i odebrałem, po paru dniach zorientowałem się , że klakson nie trąbi. Pytałem znajomego co robił, że to nie chodzi. Powiedział, że on jedynie odpinał kostki, bo musiał wyciągnąć kolumnę kierowniczą, ale wszystko podpiął z powrotem jak ma być. Sprawdziłem, no faktycznie jest podpięte, sprawdziłem bezpieczniki - też wszystkie ok. Gdzie mógłbym szukać przyczyny? Proszę o pomysły.
Opublikowano

Jeśli masz kierownicę z AIRBAG - zwróć uwagę na kontrolkę poduszek na tablicy zegarów. Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa taśma kierownicy.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeśli masz kierownicę z AIRBAG - zwróć uwagę na kontrolkę poduszek na tablicy zegarów. Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa taśma kierownicy.

Pozdrawiam

A co ma wspólnego ta taśma z klaksonem? Wiesz, za bardzo się nie znam.

Opublikowano

Pozdrawiam

A co ma wspólnego ta taśma z klaksonem? Wiesz, za bardzo się nie znam.

Taśma (zwijka) oprócz styków poduszki wyposażona jest w styk klaksonu (odpowiada za komunikację tych 2 rzeczy między kierownicą a kostką w kolumnie kierowniczej) - to tak w telegraficznym skrócie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Patrzyłem teraz to airbag się świeci przez chwilę jak przekręce kluczyk i gaśnie. Airbag mam na kierownicy, na zegarze się nie zapala
Opublikowano
to nie znaczy że nie powinien się świecić, po prostu w zegarach mozesz nie miec zarówki, bądz moze byc przepalona. obstawiam , że taśma jest po części uszkodzona, bądź styki pod airbagiem uległy odłączeniu/uszkodzeniu.

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

Opublikowano
to nie znaczy że nie powinien się świecić, po prostu w zegarach mozesz nie miec zarówki, bądz moze byc przepalona. obstawiam , że taśma jest po części uszkodzona, bądź styki pod airbagiem uległy odłączeniu/uszkodzeniu.

Więc jak to sprawdzić?

Opublikowano
proponuje spray do styków bo nasze autka mają już parę latek i ruszona wtyczka może nie łączyć a jak dalej nic to miernik w ruch

jutro poeksperymentuje i napiszę.