Skocz do zawartości

czujnik temperatury zewnetrznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem termometr dzialal normlanie nagle zaczal wskazywac +50C stropni. Wiec sprawdzilem styki w czujniku i sa czystne nie zasniedziale ale po wypieciu z gniazda czujnika pokazywal +42,5C, po wsadzeniu czujnika spowrotem w przeciagu 30 min wrca do temperatury +50C

model mojego BMW to 520i Touring 92r

prosze napiszcie czym mzoe to byc spowodowane?

Opublikowano
jak masz mozliwosc to pozycz od kogos czujnik i wepnij inny na próbe
Opublikowano
Masz zwarcie na przewodzie czujnika, lub sam czujnik uległ uszkodzeniu. Gdybyś miał przerwę w obwodzie czujnika, to komputer wskazywał by -30.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

Witam.

W jaki sposob zlokalizowac przerwe w obwodzie czujnika, poniewaz mi tez wskazuje plus 50?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam.

W jaki sposob zlokalizowac przerwe w obwodzie czujnika, poniewaz mi tez wskazuje plus 50?

Pozdrawiam.

Masz ZWARCIE a nie PRZERWĘ!!! Czyli gdzieś w odwodzie przewody od czujnika się ze sobą "zetknęły" (pisze to w " bo może to byc np. uszkodzona izolacja przewodów - nic nie będzie widac, a "cos na +" komputerek pokazuje). Najpierw wyjmij czujnik i poczekaj kilkanaście minut - jesli pokaże - 30 C, to kup nowy czujnik, ale jesli nadal jest + to przyjrzyj sie przewodom do czujnika na całej długości, czy nie jest gdzieś porwana lub w inny sposób naruszona izolacja między nimi. Jeśli coś znajdziesz, to zaizoluj taśmą izolacyjną lub/i zalej np. klejem silikonowym z pistoletu temeraturowego tak aby żyły przewodów się nie stykały (nie pamietam jaką nosi oficjalnie nazwę, ale przeciez dziś Sylwester - mam nadzieje że wybaczycie ;) - i następny kielonek ;) )

$M$
Opublikowano
  • Autor
oki dzieki za rady sprawdze czy pomoze