Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od roku użytkuje BMW E60 525D.Spalanie od zawsze było w normie ,według własnych obliczeń oraz wskazań komputera wynosiło ok.9-10l (w miare spokojna jazda po miejscie,sporadycznie wyjazd w trase ok.100-200km).

Ostatnio sprawdzam spalanie według komputera- 15,8l! W związku z tym mam pytanie:Czy spalanie w tym aucie w zimie to normalny wynik? Wyższe spalanie zaobserwowałem od około 2tyg.(można to usprawiedliwić mrozem jednak taki wynik to przesada....)

Filtr DFP raczej nie jest przytkany , fakt jezdze po miescie jednak wczesniej przy podobnych przebiegach na miejscu problemu nie było.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz w ukrytym menu jak szybko i do jakiej temp.zagrzewa ci sie silnik.Moze masz termostaty do wymiany,przez co jest niedogrzany i pali duzo wiecej.Ja wymienilem w zeszlym tygodniu oba i spalanie znaczaco spadlo,temperature lapie po jakichs 7km przy -1,wczesniej max bylo 60st.po 20km spokojnej jazdy.Zacznij moze od tego.