Skocz do zawartości

CB RADIO W F25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie dzisiejszego dnia (zdjęcie ze śmietnika 120 na 50km/h)- najdroższy fotograf w mieście, mam zapytanie czy ktoś z szanownych użytkowników f25 ma zamontowane cb radio w aucie. Jak można to proszę o fotki, a jak można więcej to podzielenie się informacją jakie macie radia i jak to dział (zasięg itd).

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam! Mam CB w F25.Cena radia zwróciła się razy xxxxx :D .Miałem duży problem z umiejscowieniem radia. Nie chciałem go montować na stałe.Przy zamawianiu auta niestety nie zamówiłem pakietu schowków [nie przyszło mi do głowy,że w przednich siedzeniach może nie być kieszeni].W aucie z pakietem schowków po stronie pasażera jest siatka - myślę,że idealne miejsce na CB. Ja tego nie mam więc zacząłem kombinować. Wsadziłem radio do kieszeni drzwi kierowcy i poprowadziłem z bagażnika długie kable rozłączane na wtyczki przy drzwiach kierowcy. Duża upierdliwość to wysiadanie z połączonymi dyndającymi kablami - dlatego włączam radio tylko na długie trasy.Plus to łatwe dojście do regulowania głośności radia i dobra słyszalność u kierowcy. Po mieście śmigam bez CB [silne zakłócenia i mnóstwo oszołomów mówiących po łacinie] .Pozdrawiam
Opublikowano
Ja swoje montuję na podłokietniku głośnikiem do góry przy pomocy gumowego paska zakończonego klamerkami (moje homemade), gruszka leży w uchwycie na napoje . Antena na dachu na podkładce z foli ochronnej do ekranów :-), z tyłu tuż przy krawędzi klapy i relingu. To chyba jedyne miejsce, że kabel nie dotyka lakieru :-). Przewód od anteny poprowadziłem z boku tylnego fotela i pod wycieraczką. Zestaw używany też na trasy. Normalnie radio leży w garażu, a antenę wkładam do bagażnika. Mój zestaw to President Harry II + Georgia i ok. 5km zasięgu. Maleńka antenka ale bardzo fajnie działa. Wcześniej miałem antenę 1m Hustler i była dużo gorsza, jednak co orginał to orginał, a oprócz tego wjazd do podziemnych garaży kończył się waleniem o sufit. Ale na fotoradary CB nie pomoże, no chyba, że przenośne.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

wracając do tematu, ponieważ x-ów coraz więcej, czy macie jeszcze jakieś doświadczenie z cb radiem? Chodzi o miejsce montażu, sprawdzone modele radia z anteną, jakieś fotki itd.

Opublikowano
zamiast szpecić auto koszmarną anteną,rada jest jedna-przepisowo jeździć :)
Opublikowano
zamiast szpecić auto koszmarną anteną,rada jest jedna-przepisowo jeździć :)

Tu się z kolegą nie zgodzę. Moje X3 z anteną Georgia wygląda bardzo fajnie. Malutka antena ładnie się prezentuje na dachu, a jednocześnie nie rzuca się w oczy i jest całkiem skuteczna. Popieram przepisową jazdę, ale mimo wszystko CB poprawia mi troszkę samopoczucie, pozwala zaoszczędzić nieco kasy, stresu, a porozmawiać/posłuchać tego co leci w eterze - bezcenne :-)

Opublikowano

Mój typ johnny II w siateczce z boku tunelu głównego.

Jak zostawić je ACS to nawet całkiem dobrze działa. Antenka president na magnes.

Przydał by się tylko wyłącznik zasilania w przewodzie do schowka bo gdy chcesz pogadać przez telefon to przeszkadza jak gada CB. I pozatym żeby wyłączyć trzeba się schylić .

Co do słuszności posiadania CB to nie zamierzam polemizować. Temat rzeka. Ja jestem na TAK.

Fotkę mam ale nie jestem wstanie wkleić ( please help )

PS. Jak wam nie przeszkadza to można jeszcze spróbować ręczniaka układać w miejscu na kubki ( wada brak uchwytu, oraz brak w ręczniakach ACS; zalety wszystko masz w gruszce i w całości podłączone mieści się w schowku )

Opublikowano
Fotkę mam ale nie jestem wstanie wkleić ( please help )

Zdjecie wrzuc na jakis imageshack.us a potem dodaj do postu uzywajac tzw. tagu

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Witam,

dzieki za ten temat - szczesliwie mająs pakiet schowków wrzuciłem CB do siatki obok tunelu - ale fakt - schylać sie trzeba. Antena w bagażniku - do montowania w razie dłuższej trasy na magnesie.

Ale miałbym do Was inne pytanka - mianowicie - jak rozwiazujecie sprawe okularów - nie ma tutaj sensownego schowka, jak wrzuce pod przyciski radia to nic innego tam nie włoże bo mi bedzie tłukło o szkła, w schowku na napoje - szkoda mi miejsca (jak mam termos w jednym to w drugim mam kubeczek),

po lewej stronie mam klucze, latarke i jakieś tam pierdoły wiec na okulary nie ma miejsca - w drzwiach odpada bo sie tłuką przy zamykaniu. W Q5 był schowek dedykowany na bryle przy oświetleniu górnym (nad lusterkiem wstecznym), w X-sie zapomnieli....

troche kwas auto pierwsza klasa ale z brylkami problem.

Edytowane przez pumaamik

Opublikowano

dziekuję Wam - proste porady a jak pomagają (raczej jestem daleki zakupu pokrowaca za 150 zł, ale to rozwiazanie da sie przy niższym nakładzie zastosować.

podziekował.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zamontowałem Lafayette venus

http://avantiradio.pl/go/_info/?id=735&idc=21_16

Jest to radio w którym sterowanie i wyświetlacz jest na odłączanej gruszce

Radio mam schowane za schowkiem złączkę do gruszki mam wyciągniętą przy uchwytach na kubki.

Jak nie uzywam to odpinam gruszkę i nie widać wogóle radia.

Antena 70 cm spokojnie się mieści w schowku w bagażniku po lewej stronie - jeśli nie używasz chowasz i nic nie widać że masz radio.

Jest to moje 3 radio i jestem z niego bardzo zadowolony. Głośnik także jest w gruszce więc podczas jazdy trzymając ją na kolanach dobrze słychać

Opublikowano
  • Moderatorzy
Ja zamontowałem Lafayette venus

http://avantiradio.pl/go/_info/?id=735&idc=21_16

Jest to radio w którym sterowanie i wyświetlacz jest na odłączanej gruszce

Radio mam schowane za schowkiem złączkę do gruszki mam wyciągniętą przy uchwytach na kubki.

Jak nie uzywam to odpinam gruszkę i nie widać wogóle radia.

Antena 70 cm spokojnie się mieści w schowku w bagażniku po lewej stronie - jeśli nie używasz chowasz i nic nie widać że masz radio.

Jest to moje 3 radio i jestem z niego bardzo zadowolony. Głośnik także jest w gruszce więc podczas jazdy trzymając ją na kolanach dobrze słychać

Montowałeś sam, czy ktoś Ci zrobił montaż? To w X3 czy w poprzednim samochodzie...

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Sam nie montowałem bo pewnie połamał bym plastiki.
Opublikowano
  • Autor
Ja zamontowałem presidenta, antena magnesowa z lewej tylnej strony , a radio w pierwszej wersji miało być zamontowane w siatce przy fotelu pasażera, ale ostatecznie zamontowałem z prawej strony tunelu środkowego na taśmę dwustronną i rzepy. W trasie wszystko widać, radio jest pod ręką i wszystko wyraźnie słychać. Mam je drugi m-c i już na pewno zarobiło na siebie. Dla zainteresowanych mogę dołączyć fotkę
Opublikowano

Montowałem w Szczecinie w Audionie na Dworskiej.

Za całość zapłaciłem jakieś 750 zł.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, ja wrzuciłem radio na szybko podobnie jak w poprzednim aucie. Mianowicie między fotel pasażera a tunel - dobrze siedzi nie lata i bez żadnych specjalnych mocowań, a grucha leży w uchwycie na napoje...

Radio standardowe President.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam takie pytanie, czy w BMW X3 dealer może zamontować CB-radio? Chodzi mi o profesjonalne podejście do tematu m.in. wyprowadzenie wiązki elektrycznej i "ładne" umiejscowienie i zabudowanie CB-radia. Czy ktoś kiedyś zlecał zamontowanie CB-radia przez dealera i jakie były koszty?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Ja kiedyś zadałem takie pytanie, ale po wyrazie twarzy obsługującego w salonie, od razu tego pożałowałem, poczułem się lekko ujmując "głupio".

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
  • Autor
Mam takie pytanie, czy w BMW X3 dealer może zamontować CB-radio? Chodzi mi o profesjonalne podejście do tematu m.in. wyprowadzenie wiązki elektrycznej i "ładne" umiejscowienie i zabudowanie CB-radia. Czy ktoś kiedyś zlecał zamontowanie CB-radia przez dealera i jakie były koszty?

To jest prosta sprawa i można wykorzystać gniazdo w bagażniku. Montaż 30 min, wygląda profesjonalnie, zawsze można go wymienić lub zdemontować i bez kosztów

Opublikowano

Ja podpiąłem do gniazda 12V w podłokietniku. Kable wchodzą praktycznie nie widoczne, antenowy leci pod wycieraczką i estetycznie naprawde ok. Ten problem przerabiałem już w kilku autach a opcja między tunelem dla mnie już utarła się na dobre.

Radio szybkie w demontażu bo wciśnięte między fotel - szybko i bez kombinacji. Wrzuciłbym fotke ale jeszcze nie ogarniam sposobu.

Pozdrowionka

• 1 rok później...
Opublikowano

Przed chwilą przerzuciłem CB Radio z starego auta do nowego nabytku. Na szybko najłatwiej jest po prostu wpakować radio w siatkę przy nogach pasażera z przodu (mam głośnik z przodu) albo między tunel a siedzenie, kabel zasilający podłączyć do gniazda koło kubków albo w podłokietniku. Zmianę kanałów mam w gruszce, spokojnie sięgam ręką też do SQ, a z góry widać cały wyświetlacz. Antena z dużą podstawą dobrze prezentuje się z tyłu, kabel spokojnie można puścić przez tylną klapę, schować pod tylną kanapę i puścić pod wycieraczką do radia. Antenę wraz z podstawą można w każdej chwili bez żadnych problemów zdjąć i schować. Chwilę pojeździłem i takie rozwiązanie doraźnie się sprawdza. Radio jest trochę duże, w przyszłości myślę raczej nad rozwiązaniem, które daje radio President William

http://www.president.com.pl/william_asc,680172,2.html

Fotki:

http://s4.postimg.org/wrr9w8o3t/2014_02_02_22_36_49.jpghttp://s4.postimg.org/rrttoaih5/2014_02_02_22_37_00.jpg http://s4.postimg.org/bjdlet9mx/2014_02_02_22_37_10.jpg http://s4.postimg.org/r7esllp8p/2014_02_02_22_37_54.jpg http://s4.postimg.org/aidcposnd/2014_02_02_22_39_58.jpg

Opublikowano
  • Autor
Ja, z uwagi na częste podróżowanie z dziećmi i częsty brak kultury u kierujących, szczególnie większymi pojazdami (tzw TIRY), po dwóch latach usunąłem radio z auta. Dołożyłem uchwyt na tel i zainstalowałem aplikację Yanosik. Na dzień dzisiejszy muszę stwierdzić, że aplikacja jest o niebo lepsza od cb radia (jeżeli chodzie o informację gdzie są misiaczki), bez szumów, bez kabli, zbędnych tekstów, tyko konkretnie informację gdzie jest patrol