Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pojawiał mi się taki błąd:

http://img854.imageshack.us/img854/6427/grzalkablad2.png

Wymieniłem termostat na nowy firmy Wahler i niestety pokazuje się ten sam błąd. Błąd jest aktywny (Error currenty avalaible) przez około 10 sekund po włączeniu zapłonu. Błąd po skasowaniu pojawia się po cofnięciu kluczyka przed pozycję zapłonu i ponownym włączeniu zapłonu, podczas włączonego zapłonu się nie pojawia. Podczas pracy silnika nie sprawdzałem.

Po odpięciu wtyczki błąd pokazuje się taki sam, ale parametr "KS --> UB" zmienia się na "KS --> Ground or open circuit" i to byłoby zrozumiałe, ale co oznacza parametr "KS -- >UB"? Co wywołuje ten błąd jak grzałka jest nowa?

Dodam, że grzałka się włącza bez potrzeby. Po przekroczeniu 70C w silniku grzałka podgrzewa termostat i silnik zaczyna się schładzać. Czyli jakby sterownik bał się przegrzania silnika, więc może jakiś czujnik, źle działa, ale który?

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam ten sam problem z termostatem do 70 stopni działa idealnie potem pozostaje zbyt otwarty. U mnie nie ma żadnych błędów.

Co się stanie jak się odlączy tę grzałkę?

Opublikowano
U mnie po odłączeniu temperatura na postoju ma cały czas 93C, z grzałką dochodzi do 73C. Jak nie masz błędów(sprawdzałeś na kompie), to być może masz mechaniczne uszkodzony termostat.
Opublikowano

Też mi pojawił sie ten błąd.

U mnie termostat otwiera sie przy 97stopniach potem jest schłodzenie do 96-94 stopni i po chwili znowu wraca na poziom 97-98stopni.

Termostat raczej wiec działa ok a jezdze z tym juz jakis czas - wyczytałem gdzies, ze czasem wtyczka nie kontaktuje - jeszcze z tym pogrzebie, moze nie trzeba bedzie wymianiać termostatu.

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie też jest ten błąd. Czy możliwa jest wymiana samej grzałki w termostacie albo tego przewodu z wtyczką , która może niedomagać?

Czy pozostaje tylko wymiana całego termostatu?