Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

od dwoch dnii czytam w sieci o Diagnostyce do BMW. (jak narazie mialem Toyote ze starym OBD bez wtyczek itp)

mam pare pytan:

1) juz kiedys pisalem ze szukam jedynki - i niestety nadal jej szukam :) ale chcialem sie zorientowac w sparwach dignostycznych.

Tak wiec skroty INPA, DIS, SSS, CarSoft - to sa nazwy Programow, ktore instaluje sie np na laptopie - tak?

2) Co to jest ten EDIABAS?

3) jaki interfejs (czyli kabel) uzywacie do swoich aut? - czy taki --> http://www.do-it-auto.de/ (sa tam 3 rodzaje wtyczek) ktory bedzie pasowal do E87 (2004-2008, a ktory do > 2008 ?

4) co to jest ten CAN? jest to nastepny protokol (jak OBD II i ADS) ?

prosilbym o jakies info :)

pozdrawiam serdecznnie!

Opublikowano
Witam serdecznie,

od dwoch dnii czytam w sieci o Diagnostyce do BMW. (jak narazie mialem Toyote ze starym OBD bez wtyczek itp)

mam pare pytan:

1) juz kiedys pisalem ze szukam jedynki - i niestety nadal jej szukam :) ale chcialem sie zorientowac w sparwach dignostycznych.

Tak wiec skroty INPA, DIS, SSS, CarSoft - to sa nazwy Programow, ktore instaluje sie np na laptopie - tak?

Te skróty odnoszą sie do programów diagnostycznych BMW instalowanych na pC.

2) Co to jest ten EDIABAS?

Generlanie EDIABAS jest skrótem oznaczjącym system diagnostyki elektronicznej jaki został wprowadzony przez BMW.Jednak ta nazwa często przewija sie opisach interfesów diagnostycznych ,ze współpracują one z EDIABAS.

Poza tym po instalacji INPY jeden z folderów jest własnie tak nazwany :)

3) jaki interfejs (czyli kabel) uzywacie do swoich aut? - czy taki --> http://www.do-it-auto.de/ (sa tam 3 rodzaje wtyczek) ktory bedzie pasowal do E87 (2004-2008, a ktory do > 2008 ?

Od 3/2007 w E87 do diagnostyki potrzebny jest interfejs z obsługą CAN-u.

Ten go obsługuje http://www.do-it-auto.de/product/de/Auto-Diagnose/BMW-Diagnose/BMW-INPA-Ediabas-D-K-P-DCAN-USB-Interface.html ale również obsłuży auta wcześniejsze (bez CAN-u)

Jezzeli auto jest wyprodukowane przed podaną datą to mozna zastosować również te dwa pozostałe.

4) co to jest ten CAN? jest to nastepny protokol (jak OBD II i ADS) ?

CAN jest protokołem wymiany danych miedzy sterownikami, który klasyfikowany jest jako OBD II

Opublikowano

dzieki wielkie za prosta, szybka i pomocna odpwowiedz.

PS>

udalo mi sie zainstalowac INPA (lecz niestety nie ma tam jescze e87 - poszukam nowszej wersji), ale pytanie tyczy tego iz po wlaczeniu INPY wyswietlany jest bialy ekran z okregie (bateria) i (zundung - czyli przekrecona stacyjka). Czy jak w tym momencie kabel bedzie podlaczony do auta to trzeba jescze jakies ustawienia poprawiac, czy poprostu wtedy juz program jest gotowy do uzycia?

Pozdrawiam!