Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów,

Moja bunia niestety miała usterkę, poszło turbo, jutro będę miał ją wyciągniętą i zobaczę dokładnie co poszło ale zastanawiam się co lepiej wyjdzie, naczytałem się już różnych opinii co do regeneracji ale niestety nie stać mnie na nowa by mieć, i w związku z tym mam pytanie do kolegów, czy posiadacie jakiegoś dobrego sprawdzonego speca od regeneracji w mazowieckim? ewentualnie w całej Polsce jeżeli będzie dobry.

Opublikowano

dzieki wielkie legrooch! juz do nich dzwonie, a osobiście juz coś u nich robiłeś? bo chyba to ciężki temat jest z regeneracją takich turbin, podobno wątpliwa jest awaryjność takich regenerowanych.

zapomniałem dodać że chodzi o motor 3.0 184km, ale to chyba wiekszej różnicy nie robi,

Opublikowano

Witam !

a co sądzicie o tym? http://motofocus.pl/nowosci/4802/co-z-regeneracja-turbosprezarek-ze-zmienna-geomeria

Wiele warsztatów regenerujących turbiny Garretta, w tym VNT czyli o zmiennej geometrii, podaje w swojej ofercie, że używa wyłącznie oryginalnych części i danych technicznych do regulacji takich turbin. Na potwierdzenie tego faktu podają w ofercie gwarancyjnej, iż udzielają gwarancji na dwa lata i to bez limitu kilometrów. Chwytliwe...nieprawdaż ?

Informacja firmy Garrett z 2004 !!! roku mówi, że firma jako producent oryginalnych części i właściciel danych regulacyjnych - wycofuje obie te rzeczy z rynku handlowego.

Jak zostało napisane w technicznym biuletynie Garrett'a (Technical Biulletin nr. 34) firma podjęła takie kroki aby uniemożliwić regenerację turbin VNT z uwagi na zbyt wiele nieudanych prób regeneracji.

Można sądzić, że wspomniane warsztaty oferują oryginalne części - tylko nie Garretta. Oryginalne np. Mellet - ale tego juz nikt nie mówi. Co z częścią ze zmienną geometrią ? Nikt jej nie robi....poza Garrettem, a ten nie udostępnia.

Awaria turbosprężarki czasem może być bardzo brzemienna w skutkach. Podobnie jak nadciśnienie u człowieka - to cichy morderca.

Problem polega na tym, aby wybierać warsztaty, które oferują regenerację turbiny wraz z jej demontażem i montażem. Czy zastanawiał się ktoś, dlaczego warsztaty regenerujące turbiny nie oferują takich usług?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Części wycofano nie po to bo ktoś nieudolnie naprawia, tylko po to żeby sprzedać całą turbinę za 10 razy więcej niż części(to się nazywa dobry marketing).

Są warsztaty które regenerują turbiny wraz z demontażem i montażem.Niedaleko mnie jest warsztat który naprawia układy wtryskowe diesla-wszystkie typy,oraz turbiny,oczywiście z wyjęciem i założeniem.Z napraw turbin miał zrezygnować lub już zrezygnował,z powodu braku dobrych części, a nie dlatego że nie umie tego zrobić.Te części zamienne to bardzo marnej jakości chińszczyzna która nie wytrzymuje.

Napiszę Ci nr. telefonu (24)276-21-43.Chcesz to zadzwoń i się dowiedz(czasami ciężko się jest dodzwonić).

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

a czy ktoś coś wie albo słyszał o tych firmach?

http://www.abturbo.pl/

http://www.ststurbo.pl/kontakt.php

http://www.moto-market.pl/turbo-service/

chce najpierw zbadać warsztaty w moim pobliżu, ale żadnych opinii nie mogłem sie doszukać. Co do montażu regenerowanej turbiny to myślę że bez większego problemu można znaleźć taki warsztat, poza tym warsztaty regenerujące dają gwarancję pisemną na wykonaną usługę, od 12 do 24 m-cy bez limitu km. więc nie sądzę żeby dawali gwarancję na coś co może ulec zniszczeniu po paru km. choć pierwszy raz mam takie problemy i nie wiem jak do końca to jest

Opublikowano

Moja bunia niestety miała usterkę, poszło turbo, jutro będę miał ją wyciągniętą i zobaczę dokładnie co poszło ale zastanawiam się co lepiej wyjdzie, naczytałem się już różnych opinii co do regeneracji ale niestety nie stać mnie na nowa by mieć, i w związku z tym mam pytanie do kolegów, czy posiadacie jakiegoś dobrego sprawdzonego speca od regeneracji w mazowieckim? ewentualnie w całej Polsce jeżeli będzie dobry.

Witam kolego, a miales jakies objawy tej padajacej turbiny?czy chodzila ci glosniej??jak to sie stalo ze padla??czy jak pada turbo moze cos zepsuc w silniku??

Opublikowano
dzieki wielkie legrooch! juz do nich dzwonie, a osobiście juz coś u nich robiłeś? bo chyba to ciężki temat jest z regeneracją takich turbin, podobno wątpliwa jest awaryjność takich regenerowanych.

zapomniałem dodać że chodzi o motor 3.0 184km, ale to chyba wiekszej różnicy nie robi,

Tak, robiłem u nich turbo w lipcu bodajże. Do dziś bez najmniejszych problemów.

Co do firmy - nie spotkałem się ze złą opinią na ich temat. A sporo osób robiło tam turbo.

I oczywiście VTG - Leon Cupra, E39 530d, B5 1.9TDI, T4... Długo by jeszcze można tu wymieniać.

Sam szukałem na forum porady, znalazłem tamten zakład polecany. W Pruszkowie radka ma przedstawiciela-handlarza.

Miałem również z własnej głupoty okazję oddać pierwsze turbo na gwarancję - zero problemów. Powodem była hartowana uszczelka dopływu oleju, która popuszczała go na tyle niefortunnie, że wyglądało to na lanie z turbo.

Zero problemów, wymiana od ręki i to bez papieru gwarancyjnego (został w domu).

Opublikowano

Witam kolego, a miales jakies objawy tej padajacej turbiny?czy chodzila ci glosniej??jak to sie stalo ze padla??czy jak pada turbo moze cos zepsuc w silniku??

W czasie jazdy się rozwaliła, jechałem bardzo ostrożnie bo padał deszcz ze śniegiem a ja na letnich, dojechałem do skrzyżowania, ruszam na zielonym a tam zero mocy, dym za mną przy wyższych obrotach, i dziwnie hałasuje, zatrzymałem się i zauważyłem że mi olej kapie, jak się okazało z katalizatora, turbina puściła olej.

Dzieki wielkie legrooch! na taką opinie czekałem! Już warsztat wybrany, dzwoniłem do nich i się dowiedziałem że mają nowy punkt w centrum Warszawy, wszystko pasuje.

Poinformuje jak przebiegła regeneracja i jej skutki

Opublikowano
Witam wszystkich. Przepraszam że wchodzę w dyskusję ale od dwóch dni turbina w moim aucie wydaje dosyć głośny dźwięk prawdopodobnie po prostu pada i będzie potrzebna wymiana tylko że nie wiem jakiej turbiny szukać czy ktoś mógłby mi napisać jak sprawdzić numer seryjny czy numer produkcyjny mojej turbiny bez wymontowania jej z auta nie wiem też jaki mam model silnika więc tym bardziej nie wiem czego poszukiwać będę wdzięczny za pomoc. :mad2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie,

Już jestem po regeneracji turbo, sprawę załatwiłem tutaj http://www.radka-turbo.pl/, turbo wsadzone i jest problem, mianowicie silnik pracuje ładnie, na obroty się pięknie wkręca ale podczas jazdy potrafi się wyłączyć turbo, jakby w tryb awaryjny, znowu nie ma mocy, turbo nie lata. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu wszystko powraca do normy, nie dzieje się to za każdym razem ale mnie to martwi, pytanie co to może być? Na kompie wszystkie parametry doładowania ok, jest tylko błąd odnośnie układu dolotowego, a wszystko zostało wyczyszczone. Macie jakiś pomysł na to?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam ponownie,

Już jestem po regeneracji turbo, sprawę załatwiłem tutaj http://www.radka-turbo.pl/, turbo wsadzone i jest problem, mianowicie silnik pracuje ładnie, na obroty się pięknie wkręca ale podczas jazdy potrafi się wyłączyć turbo, jakby w tryb awaryjny, znowu nie ma mocy, turbo nie lata. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu wszystko powraca do normy, nie dzieje się to za każdym razem ale mnie to martwi, pytanie co to może być? Na kompie wszystkie parametry doładowania ok, jest tylko błąd odnośnie układu dolotowego, a wszystko zostało wyczyszczone. Macie jakiś pomysł na to?

Katy do wycięcia.