Skocz do zawartości

silniczki od klap ogrzewania nie dziłaja. pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kolejny problem który wygrzebałem w swoim pędzidle to nie działające silniczki od regulacji klapek od nawiewów. Mianowicie. Niektóre silniczki działają inne nie. mam panel z 3 poziomymi pokrętłami i do tego 9 przycisków + tylna szyba. (klima jest w tym aucie) po wciśnięciu przycisku włączającego nawiew na przednią szybę jest wyraźna reakcja i wszystko działa jak powinno. regulacja zimne-cieple też działa (trochę wolno ale działa) natomiast jak chce ustawic na nogi to nic sie nie zmienia. zdemontowałem dzisiaj tunele nawiewów na nogi i się okazało ze klapki są pozamykane czy przełączam coś na panelu czy nie i tak nie chodzą. wykręciłem same silniczki i okazało sie ze silniczki tylko leciutko się obracają (nawet chyba nie pełny obrót) kostki powpinane wszystko wizualnie cacy a nie działa. rozbierałem panel sterujący poprawiłem luty ale nie pomogło. co to może byc? widziałem podobny temat na forum ale nie dotyczył takiej usterki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może trzeba przeczyścić mechanizmy silniczków klap??

Najłatwiej będzie podmienić silniczek od klap nóg z którymś, który działa prawidłowo i wtedy będziesz wiedział coś więcej.

pzdr

yaz

Opublikowano

1.podmień panel z kimś u kogo działa na 100% dobrze

-jak zaskoczy to albo szukasz sprawnego albo po rozkręceniu widać kondensator tantalowy-wygląda jak niebieska spłaszczona tabletka na 2 nóżkach-niech w elektroniku go Ci dobiorą(u znajomego w e36 nawiew głupiał z tego powodu)

2.jeśli nie działa wciąż to lecisz dalej-tzn za tzw"mieczem"i filterkiem przeciwpyłkowym nawiewu (jeśli twój egzemplarz go posiada oczywiście) masz modół sterujący klapkami nawiewu:

-są tam 4 szerokie wtyczki -dwie od strony pasażera i dwie od kierowcy -sprawdż same wtyczki czy mają białe zatrzaski co je dociskają do modułu(u mnie jeden był połamany i str pasażera głupiała-dopiero po dociśnięciu ręką chodziło ok

-jeśli wtyki są ok podmien na inny modół od kogoś co ma sprawne nawiewy

Opublikowano
sprawdze te wtyczki i napisze czy jest lepiej. a panelu nie mam od kogo podmienic bo 7 mam tylko ja w mojej okolicy. :( a przynajmniej nie znam nikogo kto by mial.
Opublikowano
No właśnie wygrzebałem ten moduł i miecz. Miecz ok. A moduł chyba jest uszkodzony rozebrałem go i okazało się ze jest kilka zimnych lutów poprawiłem te luty ale sama płytka w jednym miejscu miała oznaki przegrzania. Prawdopodobnie częściowo tylko działa i niektóre klapy chodzą a inne nie. Chyba muszę poszukac nowego modułu. Może któryś z kolegów ma taki sprawny na zbyciu?? Albo wiecie kto może miec.