Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!! Na wstepie chciałbym przywitac kolegów gdzyż jestem nowy.Mam mały problemik z nie dawno kupiona E39 3.0d, a mianowicie raz działa mi kontrola trakcji a raz nie ogólnie jak mu sie zachce.Przykładowo odpalam auto i wszytsko jest ok jade sobie normalnie zapalaja sie kontrolki nie działa jade dalej gasna i wszytsko działa.Czasami tak jest ze długo działa.Czasami tez np jak nie działa to zgasze silnik odpale i jest ok ale nie zawsze.Czy ktos wie moze o co chodzi czy jakis czujnik czy sterownik abs o którym czytałem juz na forum.Chciałbym tez uzyskac informajcji przy okazji czy warto kupic jakis interfejs diagnostyczny z allegro i czy to działa.Chciałbym sprawdzic przykłądowo co sie dzieje z ta kontrola trakcji.Ceny takich kabelków sa bardzo tanie ok 100 zł wiec sie zastanawiam czy warto czy nie.Czy lepiej odrazu do elektryka jechac??
Opublikowano
Witam. Miałem ten sam problem z ABS i ASC. Początkowo myślałem że to może wina któregoś z czujników od ABS jednakże coś mnie podkusiło aby zajrzeć pod maskę :) I tam po lewej stronie silnika jak się stoi przodem do maski jest pompa/sterownik od ABS. Podłączona jest do niego wiązka kabli za pomocą kostki. Odpiąłem ją i zauważyłem że na jednym styku od tych kabli jest paproch. Usunąłem go ale ponadto wszystkie styki przetarłem lekko papierem ściernym a w kostkę od tych kabli psiuknąłem odrdzewiaczem typu WD40. Wpiąłem kostkę z powrotem i wszystko teraz jest git :) Tak u mnie rozwiązałem ten problem. Spróbuj u siebie. A nóż, widelec... ;) Jak chcesz to mogę jakieś fotki podesłać.
Opublikowano
Problem rozwiazany okazało sie ze wszytskie opony nie sa równe co do wymiarów.Dlatego komputer źle obliczał i wariował.MIałem tez tak kiedys w audi a6.Kiedy koła z przodu były mniejsze niz z tyłu tez wszytsko wariowało.Zmieniłem wszytskei opony na równe i jest ok.Pozdrawiam i dzieki