Skocz do zawartości

316i compact Pływanie na drodze...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w kwietniu zmieniałem u siebie w aucie amortyzatory przód i tył i od pewnego czasu czuję jak auto "pływa" na drodze. Jest to szczególnie odczuwalne w koleinach, lub bocznym uderzeniu wiatru. Także przy skręcaniu czuć że auto dziwnie się zachowuje:( Może to być wina wyrobionych simerbloków? Jeżeli tak to jaka będzie cena wymiany kompletu tył i przód? Do tego mam pytanko gdzie w Krakowie tanio i solidnie wyprostować alufelgi? Polecacie jakiś punkt?
Opublikowano
Podpinam sie pod temat.Nawet jak na białe linie najadę to kierownica lekko lekko zmienia położenie. Nic nie wali nic nie stuka
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

często przyczyną pływania są luzy na tulejach tylnego zawieszenia

są one w progach pod tylnymi drzwiami

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolega Yahoo nie ma ich bo ma Compacta, tam sa tylko tuleje belki i wahacza wleczone i stabilizator. Podjrzeć na jakiś kanał, brecha w ręka i posprawdzac luzy na tylejach. Jak są duże to wymieniaj, jak są deliknatne to wszystko dobrze z tym jest. Yahoo napisałeś w innym poscie ze masz luzy na kole, było to przednie czy tylne??

A u DJ mogą to być tuleje progowe lub ta pływająca w zwrotnicy. Podobny sposób sprawdzenia.

PZDR>

Opublikowano
Do sprawdzenia też tuleje pływające górne, u mnie pływanie po koleinach znikło dopiero po wymianie drążków kierowniczych z końcówkami.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
u mnie jak zmieniłem opony na zimowe to tak zaczęło się dziać
Opublikowano
  • Autor
Hmmm....dajmy na to ze auto stoi koła są prosto . Opieram nogę z jednej strony i lekko naciskam, wtedy nie ma ruchu kierownicy tylko koło lekko sie ugina. Czyli mam wymienic tuleje?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możę być coś z łozyskiem koła, koncówka drążka lub krzyżak kolumny. Do weryfikacji na jakiś kanale lub stacji diagnostycznej.
Opublikowano
  • Autor
Rozumiem ale tak jak kolega ktory pisal pod moim postem mam tez tak ze jak najade na biale linie to rwie kierownica.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wiem na jakie linie najechał, bo se linie teraz taki wystające i to może robić taki efekt. A przed postojem robiło tak, nim zostawieś auto czy już wczesniej tak było.
Opublikowano
  • Autor
Wczesniej bylo ok ale od pewnego czasu tak jest. Czuje ze to jakies zuzycie elementow?
Opublikowano
U mnie było tak, że jak podczas deszczu najechałem na pasy "zebry" to tył mi uciekał, więc obstawiam tuleje te pod progiem, ale kolega BIZON może mieć troche racji. I tu powinienem założyc nowy temat, mianowicie puka mi coś w lewym tylnim kole, wymieniłem tuleje pod progiem jakieś dwa miesiące temu, teraz jestem po wymianie poduszek amorów z tyłu, amortyzatory prawie nowe, być może amortyzator puka, znajomy miał tak w KYABA, że przy niższych temperaturach mu pukało i u mnie chyba ten sam objaw jest, ewentualnie które tuleje obstawiacie??? :?:
Opublikowano

Poliuretan do auta używanego na c odzień nie jest dobry.

Zakładając takie tuleje (prawie dorównujące twardościom betonu) powodujesz że inne "zwykłe" bardzo szybko siądą. Jeżeli poliuretan to całe zawieszenie tył i/lub przód.

Jedynym dobrym rozwiązaniem jest meyle HD do standardowego zawiasu.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
u mnie tez tak bylo a zawieszenie bylo ok, okazalo sie ze padnieta maglownica byla, tzn miala spore luzy i na rownej drodze bylo wszystko ok a na nierównościach ciezko bylo prowadzić auto prosto
Opublikowano
  • Autor
Kupie meyle HD na allegro? jeszcze jedno jak skrecam i naprzyklad podczas wchodzenia w zakret najade na prog to rwie kierownica w strone w ktora kola sa skrecone:( Czyli jakie tuleje polecacie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wydaje mi się że coś z maglownića lub krzyzakiem kolumny kierowniczej.

PZDR>

Opublikowano
  • Autor
Hmmm duzy wydatek mnie czeka? Moze lepiej wymienic te tuleje bo bog jeden wie kiedy byly wymieniane. Auto mam od 1,5 roku.
Opublikowano
możesz zacząć od tego nieduży koszt a może się naprawi i zobaczysz co dalej
Opublikowano
mam tez te plywanje na drodze bylem na szarpakach w zawieszeniu jest wszystko ok .Potem wizyta u mechanika diagnoza lekki luz na maglownicy ale stwierdzil ze mozna jeszcze jezdzic . Tylko przy ostatnich wiatrach bylo duzo gozej
Opublikowano
maglownica po regeneracji okoolo 500 ale mozna kupic uzywke za 150-200 tylko nie wiadmo co sie kupi, ja kupilem od znajomego pewna
Opublikowano
  • Autor
Jak jade mam wrazenie jakbym mial nadwozie nieprzykrecone do podwozia:( wiem ze to glupie ale wrazenie takie jest
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A może amorki hmmm ciekawe. Nie ma co gdybać, podjedź na jakąś stację i niech dobrze przetrzepią to auto. Bo wiesz, narazie to sobei gdybamy, ale sprawdzenia to nic nikt nie powie sensownego. Na razie wsyzło żę masz cały zawias do roboty, a może się okazać ze pierdoła. A patrzałeś to Ciśnienie w kołach? zmieniałeś lato na zimę koła.?

PZDR>

Opublikowano
  • Autor
Amortyzatory mam nowe:( Opony zimowe założone...Zauważyłem coś dziwnego jak jadę prosto to mam wrazenie że zegary i deska rozdzielcza są przechylone w prawą stronę lekko w dół. Kierownice trzymam prosto i mam takie dziwne wrażenie:( w oponach mam tyle samo powietrza (kazda opona) Wydaje mi się ze poszły gumowe tuleje. Wogóle komfort jazdy spadł diametralnie:(
Opublikowano
no to jedz na stacje diagnostyczna i wszystko wyjdzie