Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Buma zaczęła dymić na niebiesko przy porannym odpalaniu.Ciekawe jest to , że nie zawsze zadymi.Problem występuje tylko na zimnym silniku (M60B30). Dwa miesiące temu wymieniłem odme , dlatego że przed wymianą też dymiła i to dość mocno, ale za każdym razem.

Po wymianie odmy problem zniknął zupełnie, aż do teraz.

Sprawdzałem czy podczas ostrej jazdy jest za mną niebiesko , ale nie.

Silnik zalany Mobilem 10W40, na którym przejechałem 6tys. km.

Oczywiście przebieg jest wielką niewiadomą .

BMW
Opublikowano
Moim zdaniem winne są uszczelniacze zaworów...po prostu jak przez długi czas autko postoi to troszkę oleju poleci po trzonkach na tłoki...albo na któryś z tłoków.Pozdrawiam.
Opublikowano
Skoro faktycznie to są uszczelniacze, to czy możliwa jest ich wymiana bez ściągania głowic, bo zdania są podzielone?
BMW
Opublikowano

jak dymi na razie tylko przy odpalaniu, to sygnal do wymiany :idea:

jak to teraz zostawisz, bedzie tylko gorzej...

wiem, ze sa kombinacje jak wymienic bez podnoszenia glowicy, ale nie znam nikogo komu takie cos sie udalo, moim zdaniem chodzi tylko taka opinia rozdmuchana na forach przez setki ludzi, a dokonao tego jakas garstka

do tego na 100% w zgodzie z tzw. sztuka to nie bedzie, bedzie to wego rodzaju drut,

ja bym finansowo przygotowal sie na podniesienie glowic + planowanie + uszczelniacze ;)

Opublikowano
wiem, ze sa kombinacje jak wymienic bez podnoszenia glowicy, ale bedzie to wego rodzaju drut,

ja bym finansowo przygotowal sie na podniesienie glowic + planowanie + uszczelniacze ;)

Jeżeli udało sie to komuś faktycznie tzn,że jest to do zrobienia i nie jest to zaden drut...wiem np,że w MB chłopaki wymieniają bez sciągania głowic tylko trzeba mieć odpowiednie klucze.Wydaje mi się,że można to zrobić też w M60...jeśli cisnienie na tłokach jest ok i problemem są tylko uszczelniacze to po co zwalać głowice.Trzeba dowiedzieć się konkretnie...jesli chcesz dam Ci tel na priv do fachmana w Pile,który od lat zajmuje się tylko BMW...zapytać zawsze można.Moze obejdzie sie bez sciągania głowic.Pozdrawiam.
Opublikowano
Trzeba dowiedzieć się konkretnie...jesli chcesz dam Ci tel na priv do fachmana w Pile,który od lat zajmuje się tylko BMW...zapytać zawsze można.Moze obejdzie sie bez sciągania głowic.Pozdrawiam.

Kogo znasz z Piły ? Sam mieszkam nie daleko raczej znam wszystkich mających coś wspólnego z bmw może to jakiś wspólny znajomy? Większość napraw wykonuje w zaprzyjaźnionym warsztacie w Pile zajmującym się gółnie serią 7.

Opublikowano
Trzeba dowiedzieć się konkretnie...jesli chcesz dam Ci tel na priv do fachmana w Pile,który od lat zajmuje się tylko BMW...zapytać zawsze można.Moze obejdzie sie bez sciągania głowic.Pozdrawiam.

Kogo znasz z Piły ? Sam mieszkam nie daleko raczej znam wszystkich mających coś wspólnego z bmw może to jakiś wspólny znajomy? Większość napraw wykonuje w zaprzyjaźnionym warsztacie w Pile zajmującym się gółnie serią 7.

Może kolega Arturo ma na myśli znanego na całą Piłę i Czechosłowację, Siarę speca od BMW :mrgreen:

Opublikowano

Hm jednak zacznę od sprawdzenia kompresji, a później podejmę decyzję o naprawie bądź wymianie silnika.

Kurczę teraz żałuje ,że nie kupiłem 4l siódemki. Bo w razie ewentualnych napraw głowic (pod warunkiem że komprecha ok ), warto taki silnik naprawiać.

Piszę tak dlatego że już zaczyna mi brakować mocy, a myślałem że mnie ta choroba nigdy nie złapie.

Co do mechanika z Piły , jest to trochę za daleko i czasowo też mógłbym nie dać rady.

Może ktoś zna dobrego mechanika z moich okolic?

Chociaż wydawać mogłoby się, że każdy mechanior umie zdjąć głowice, wymienić uszczelniacze ( aż 32 ), uszczelki, planowanie itp itd.

BMW