Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Wasze skrzynie biegów też słychać przy odpalaniu i gaszeniu silnika?

U mnie zarówno przy odpalaniu jak i gaszeniu słychać stukanie które trwa z 1,5. Dźwięk dochodzi z okolic skrzyni biegów. Jeśli gaszę na sprzęgle stukania najczęściej nie słychać.

Czasami też na biegu jałowym przy odpalonym silniku słychać takie delikatne stukotanie, które po wciśnięciu sprzęgła znów zanika.

Byłem w ASO. Chłopaki twierdzą, że wszystko jest w porządku (dwumasa ok) a dźwięki pochodzą ze skrzyni biegów i są normalne. Po prostu jedne skrzynie pracują ciszej inne głośniej. A ja podobno trafiłem na tę głośniejszą.

Tyle, że w żadnym wozie który miałem do tej pory (a było ich parę) takich dźwięków nie było i strasznie mnie one wkurzają :mad2:

Opublikowano

Panowie,

To mam wierzyć chłopakom z ASO? W sumie powinienem, bo przecież nie przepuściliby okazji żeby zarobić na naprawie/wymianie skrzyni.

Tyle, że robili też przegląd przedzakupowy tego samochodu więc teraz po prostu mogą mówić, że wszystko ok bo nie chcą się przyznać, że czegoś w ramach przeglądu niedopatrzyli.

Wasze skrzynie wydają dźwięki podobne do mojej?

Opublikowano
Wątpie żebyś otrzymał odpowiedź, bo 330i chyba tutaj nikt nie ma. Od siebie mogę powiedzieć, że u mnie w 320i przy przerzucaniu z 1 na 2 pojawia się taki cichy stukot, trwa to wszystko może z sekundę. W innych autach też się z tym nie spotkałem, tylko w BMW - może to po prostu normalne, bo u mnie nic się nie dzieje od pół roku - zero nasileń tego hałasu czy problemów z przeniesieniem napędu.
http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano

W automacie mialem ten silnik w 530ia (258KM) - problemu nie bylo

W manualu w Z4 (265 KM) byly identyczne objawy jak opisujesz. TTTM :norty:

Bylem w kilku ASO, przejrzalem zachodnie fora - stukanie przy gaszeniu, terkotanie bez wcisnietetgo sprzegla to norma.

To jest wada tzw komfortu wynikajaca z konstrukcji, nawet po wymianie lozyska sprzegla czy skrzyni problem zaraz powraca mniejszej lub wiekszej skali.

Pogodz sie z tym i jezdzij dalej. Na pocieszenie - w dieslu jest wiecej nieprzyjemnych halasow :shock:

Beste Maschine der Welt